Ziua Poliţiei Române – 195 de ani de istorie şi tradiţie, scurt istoric:

Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.

Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

A devenit deja o tradiţie, ca în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, oamenii legii să fie alături de cetăţeni pentru a sărbători.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR:  SĂPTĂMÂNA  POLIŢIEI  BIHORENE

 Ziua Poliţiei Române va fi marcată în Judeţul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoştinţa faţă de cetăţean, cel în slujba căruia se află în permanenţă poliţistul bihorean.

Manifestările debutează luni, 20 martie, sub genericul „Săptămâna Poliţiei Bihorene”.

luni, 20 martie 2017

  1. Patrule şcolare în trafic

 

Luni, 20 martie 2017, începând cu ora 07.30 – 8, poliţiştii rutieri au organizat două activităţi cu patrulele şcolare de circulaţie, una pe D.N. 76 Sânmartin, în zona adiacentă Şcolii Gimnaziale Sânmartin, iar cea de a doua la Şcoala Gimnazială „Dacia” din municipiul Oradea

marţi, 21 martie 2017

Expoziţie de desene sub genericul „Poliţistul, prietenul copiilor”  în Orăşelul Copiilor din municipiul Oradea – expoziţie în cadrul căreia sunt expuse peste 100 de desene cu mesaje preventive, realizate de elevi din clasa întâi din 17 unităţi şcolare din judeţul Bihor, implicaţi de poliţiştii de prevenire bihoreni în proiectul naţional „Şcoala Siguranţei Tedi”. De asemenea, în Orăşelul Copiilor vor fi prezenţi şi poliţişti rutieri bihoreni, cu un autoturism de serviciu, pe care copiii îl vor putea observa îndeaproape, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri bihoreni.

miercuri, 22 martie 2017

Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”

La ora 12, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea se va desfăşura ce-a de-a zecea ediţie a Concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”. Concursul este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Concursul își propune să crească nivelul de siguranță a elevilor în spațiul public și privat, provocându-i să se implice creativ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv şi să le transpună pe scenă în spectacole destinate propriilor colegi. Totodată, elevii vor avea de parcurs o altă probă pe teme de educație juridică. De asemenea, elevii vor avea ocazia să își demonstreze creativitatea, prin conceperea și realizarea unui poster pe tema prevenirii criminalității.

Elevi și profesori din 17 instituții școlare din județul Bihor au răspuns invitației polițiștilor bihoreni de a se înscrie și a participa la competiția desfășurată anual de Poliția Bihoreană împreună cu partenerii de program.

Astfel, peste 150 de elevi din municipiul Oradea, municipiul Beiuș, Ștei, Tinca, Șuncuiuș, Roșia, Husasău de Tinca, Vașcău, Câmpani, Hidişelul de Sus, Bulz, Chişlaz, Sânnicolau Român, coordonați de profesorii lor, vor concura pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

„Cupa Poliţiei Bihorene la Fotbal” – 20 – 22 martie

În perioada 20 – 22 martie, în cadrul evenimentelor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor pentru sărbătorirea Zilei Poliţiei Române se desfăşoară competiţia „Cupa Poliţiei Bihorene la Fotbal”.

Meciurile sunt disputate pe terenul de sport al Bazei Sportive „Dinamo” Oradea, în campionat fiind angrenate 20 de echipe formate din poliţişti din toate structurile din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, care vor juca în patru grupe.

Semifinala şi finala se vor desfăşura miercuri, 22 martie, începând cu ora 10, la Baza Sportivă „Dinamo” Oradea.

Fiecare echipă va avea minim şase jucători, iar numărul rezervelor este nelimitat. Durata fiecărui meci este de 15 minute, fără întrerupere.

miercuri, 22 martie 2017

„Poliţist de ordine publică pentru o zi”

Începând cu ora 10 și respectiv la ora 13, la sediul Poliţiei Municipiului     Oradea se va desfăşura activitatea educativă „Poliţist de ordine publică pentru o zi”.

Astfel, 60 de elevi de gimnaziu au ocazia să viziteze sediul Poliţiei Municipiului Oradea şi Dispeceratul Poliţiei Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

Poliţiştii de ordine publică orădeni le vor dezvălui elevilor de gimnaziu bihoreni din tainele meseriei de poliţist de ordine publică. Elevii vor avea posibilitatea să însoţească poliţiştii în teren, într-o misiune de patrulare în oraş, să observe modalitatea de reacţie în urma unui apel la numărul 112 şi să asiste la simulări de intervenţie a poliţiei de ordine publică la anumite evenimente. De asemenea, elevii vor putea observa îndeaproape autoturismele din dotarea poliţiştilor de ordine publică.

joi,  23 martie 2017

„Cupa poliţiei bihorene la tir” concurs pentru jurnalişti:

Joi, 23 martie, începând cu ora 10.30, la Poligonul de Tragere din cadrul Bazei Sportive „Dinamo Oradea” din Municipiul Oradea, se va desfăşura competiţia „Cupa Poliţiei Bihorene la Tir” pentru jurnalişti. Reprezentanţii mass-media locale sunt invitaţi să participe la concurs, iar cei mai merituoşi vor fi răsplătiţi cu cupe şi diplome care să certifice rezultatele obţinute.

“Cupa poliției bihorene la tir” – Concurs destinat elevilor de gimnaziu –

Joi, 23 martie 2017, începând cu ora 12, la Poligonul de Tragere din cadrul Bazei Sportive „Dinamo Oradea” din Municipiul Oradea, se va desfăşura competiţia „Cupa poliţiei bihorene la tir” pentru elevii de gimnaziu.

În competiție vor fi angrenați elevi de gimnaziu din cadrul a 10 instituții de învățământ din municipiul Oradea, care vor avea ocazia să își demonstreze precizia în cadrul unui concurs de tragere cu arma de tir cu aer comprimat, sub îndrumarea polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și a polițiștilor din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.

Câștigătorii vor fi recompensați cu diplome și medalii.

La final, poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale vor face demonstraţii de tragere cu arcul.

vineri, 24 martie 2017

ŞEDINŢĂ PUBLICĂ FESTIVĂ – ORA 9

– ora 9 – Şedinţă Publică Festivă în Sala de Festivităţi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor (strada Parcul Traian nr.18, municipiul Oradea), în cadrul căreia va avea loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a poliţiştilor bihoreni şi premierea polițiștilor cu rezultate profesionale deosebite. În același cadru festiv vor fi omagiați și polițiștii recent retrași din activitate, pentru profesionalismul şi devotamentul cu care şi-au închinat întreaga carieră nobilei profesii de poliţist, îndeplinindu-şi misiunea cu onoare, în spiritul jurământului depus.

La manifestare vor lua parte și delegații ale polițiștilor din Ungaria şi Austria.

– ora 11

POLIŢIA BIHOREANĂ SĂRBĂTOREŞTE ALĂTURI DE COMUNITATE, ÎN PIAȚA UNIRII DIN MUNICIPIUL ORADEA

Sărbătoarea va fi marcată începând cu ora 11, când cetăţenii sunt invitaţi la un eveniment dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în Piața Unirii din Municipiul Oradea. Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru.

Demonstraţii de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei Bihorene

  • Demonstraţii tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale;
  • Defilarea unui detaşament format dintr-un pluton de poliţişti de ordine publică, un pluton de poliţişti rutieri, un pluton de poliţiste, un pluton de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi o formaţiune de câini.
  • Expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotarea Poliţiei Bihorene;
  • Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni;
  • Standuri de documentare – informare în cadrul căruia vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ – preventiv;
  • Expoziţie cu sisteme tehnice de securitate.

 

Comisarul, Alina Dinu, IPJ Bihor

error: Continut protejat