Discursul prefectului județului Bihor – Ioan MIHAIU
“Dragi români,
Istoria consemnează că exact acum 169 de ani, în 29 iulie 1848, în tumultul evenimentelor Revoluționare, un grup de români au cântat pentru prima dată un cântec ale cărui versuri fuseseră scrise de poetul și revoluționarul Andrei Mureșanu.
Cântecul acesta, devenit imnul revoluționarilor de la 1848, a dăinuit de-a lungul secolelor, având în cuvintele lui, dar și în linia melodică, o extraordinară putere de a mobiliza oamenii la luptă. Cuvinte precum: “acum ori niciodată croiește-ți altă soarta” sau “murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină”, au rezonat puternic cu sentimentele și aspirații românilor care își doreau mai mult pentru patria lor, așa încă Nicolae Bălcescu l-a numit” MARSEILLAISA romanilor”.
Transmițând un mesaj puternic de patriotism și libertate, “Desteapta-te, române!”, căci despre acest cântec vorbim, a fost cântat de masele de români în timpul multor conflicte social-politice și militare, ca Războiul de independență și cele două Războaie Mondiale.
Cântecul a dăinuit și sub umbra comunismului în sufletele și mințile românilor, care l-au cântat ca unul, cuvintele lui înălțându-se pe străzi, risipind frica de moarte și unind poporul întreg în idealurile de libertate ale Revoluției din 1989.
Reacționând la vocea maselor de români revoluționari, Constituția României recunoaște cântecul DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE ca imn național al României în anul 1991, iar 7 ani mai târziu, în 1998, ziua de 29 iulie este desemnată ZIUA IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI.
Alături de drapelul României, stema țării și sigiliul statului, Imnul este considerat simbol național.
Cinstind simbolurile naționale, cinstind imnul țării noastre, cinstim memoria strămoșilor noștri, care au jertfit și s-au jertfit pentru ca România să ajungă un stat modern. Ziua acesta este una de sărbătoare, închinată unității neamului, o zi în care ne mândrim cu patria noastră și ne amintim de lucrurile care ne unesc pe noi, românii.
În această zi de sărbătoare, alături de dvs, îmi exprim și eu prețuirea și respectul deplin față de un simbol național al României, imnul țării noastre, DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!
Trăiască România și poporul român!”
Bine ar fi sa se destepte tot mai multi romani, Sa isi bage ceva in cei care isi bat joc de interesele lor!