De Ziua Orașului Oradea, sărbătorită în fiecare an în 12 octombrie, locuitorii municipiului au participat la o serie de manifestări comemorative, care au avut loc la statuia lui Aurel Lazăr, din Calea Republicii, și la statuia lui Mihai Viteazul, din Piața Unirii.
La ora 14:00 a început ședința festivă a Consiliului Local Oradea, desfășurată chiar în Casa Memorială ,,Aurel Lazăr”, acolo unde, cu 100 de ani în urmă, s-a semnat Declarația de independență a românilor din Transilvania. După întâmpinarea oficialităților și ocuparea locului în sală, toți cei prezenți au intonat Imnul Național al României.
De la Casa Memorială ,,Aurel Lazăr”, oficialitățile s-au deplasat spre statuia lui Aurel Lazăr, din Calea Republicii, pentru festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori.
La statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii, Imnul de stat al României a fost intonat de Nicolae Furdui Iancu. Apoi, așa cum este obiceiul, preotul militar al Garnizoanei Oradea a oficiat Te Deum. Alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de către primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan. Acesta le-a reamintit celor prezenți motivul pentru care Ziua Orașului Oradea este sărbătorită în 12 octombrie. La această dată, în anul 1918 a fost semnată Declarația de independență a românilor din Transilvania, documentul fiind citit la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie. Tot în 12 octombrie, anul 1944, Oradea este eliberată de către armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraș românesc, Carei.
,,Eu cred că se cuvine să fim mândri că suntem români și să demonstrăm, fiecare prin ceea ce face astăzi, că țara noastră poate avea un viitor bun și luminos. Dumnezeu să aibă în pază România! La mulți ani Oradea!”, a spus edilul în încheierea discursului său.
Prezent la manifestări, ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu a luat cuvântul în Piața Unirii și s-a arătat onorat să fie în mijlocul orădenilor într-o zi atât de specială pentru ei. ,,Acest eveniment este celebrat, acum, fastuos, într-un oraș mândru de gloriosul său trecut și încărcat de energia modernității. Suntem aici ca să spunem înaintașilor noștri că nu am uitat, ca nu ne-am pierdut și că nu am rătăcit calea. Oricât de agitată și de dezbinată este societatea de astăzi, nimeni nu poate pune sub semnul întrebării Marea Unire și România Mare ce a urmat. Iată, 100 de ani mai târziu, ne regăsim împreună noi, nepoții, privind spre viitor dintr-o străveche cetate. Clădirile și monumentele nu depun mărturie doar despre gloria trecutului, ci despre spiritul dumneavoastră gospodăresc”, a declarat ministrul.
Activitățile oficiale dedicate zilei de 12 octombrie au continuat cu parada militară realizată cu personalul și tehnica din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea, precum și din alte garnizoane. La finalul paradei, publicul a avut parte de un spectacol al artificiilor de zi, care au brăzdat cerul cu culorile tricolorului.
La manifestările organizate cu prilejul Zilei Orașului Oradea au mai participat prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang și Traian Bodea, reprezentanți ai instituțiilor publice, reprezentanți ai cultelor și elevi de la mai multe școli.Concert cu intrare liberă
De la ora 17:00, orădenii au fost invitați să rămână în Piața Unrii, la un concert de muzică populară susținut de artiștii Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu și Ionuţ Fulea. Pe scenă vor mai urca membrii Ansamblului Profesionist Crişana, care promit un spectacol de zile mari.
Începând cu ora 20, publicul este așteptat la Teatrul de Stat Regina Maria, acolo unde va avea loc un recital de pian şi vioară, susţinut de Alexandru Tomescu şi Mircea Sînziana cu o vioară Stradivarius. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului.
Larisa Patricia Herlaș
The post Zi de sărbătoare pentru toți orădenii appeared first on Agenția News Bihor.