Marți dimineața, în biblioteca Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu”, a avut loc conferința de lansare a proiectului ,,Consolidarea inovației sociale și a competențelor antreprenoriale la elevii de liceu prin inițierea unui nou sistem de învățare”, proiect cofinanțat prin Programul Transnațional Dunărea.
Organizațiile care implementează acest proiect sunt Centrul European pentru Integrare Socioprofesională ACTA și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor. La conferința de lansare au participat reprezentanți ai instituțiilor de învățământ de nivel liceal, manageri de școli, profesori și studenți, reprezentanți ai instituții publice din domeniul educației, de interes local și județean, organizații non-profit, antreprenori sociali, precum și alte organizații interesate de cultura antreprenorială sau care au derulat proiecte cu profil similar.
Actul predării, între tradițional și modern
Proiectul propune liceenilor un sistem inovativ de învățare centrat pe dezvoltarea competențelor antreprenoriale printr-o ingenioasă sinergie între practici și metode tradiționale de predare și activități digitale, socializare online și competiții interșcolare.
Potrivit gazdelor conferinței, Mihaela Popovici, președintele Centrului European pentru Integrare Socioprofesională ACTA și manager de proiect local, și Simina Maria Mikó, manager de comunicare al întregului proiect, această nouă inițiativă pedagogică va fi rezultatul unui proces participativ de elaborare a unui sistem inovativ de învățare, prin valorificarea expertizei partenerilor proiectului, dar și prin ateliere de lucru, consultări publice și acțiuni comune cu factori de decizie, pe tot parcursul implementării.
O atenție deosebită va fi acordată pilotării acestui sistem inovativ de învățare în nouă țări din Uniunea Europeană, zece școli/țară, la final atingându-se un grup țintă de peste 1800 elevi de nivel liceal.
Dacă în prima parte a conferinței au fost prezentate informațiile esențiale despre proiect, alături de alte date care reflectă activitatea celor două organizații implicate, în a doua parte a evenimentului cei prezenți au purtat discuții, în cadrul unei dezbateri, pe mai multe teme inițiate de către Simona Trip, membru în echipa de proiect. Cu această ocazie, Cristina Mang, psiholog la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, a evidențiat necesitatea educației antreprenoriale încă de la vârste fragede. Alte subiecte care au primt atenție au fost legate de activitatea de voluntariat și importanța psihologului în școală.
Proiectul este implementat în parteneriat transnațional cu reprezentanți ai nouă țări: Cehia (lider de proiect), Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Slovacia, Boznia – Herțegovina, Serbia și Moldova, fiind cofinanțat din fondurile Uniunii Europene, prin Programul transnațional Dunărea. Durata proiectului este de trei ani și are un buget total de 1.873.604 Euro.
Larisa Patricia Herlaș
The post Un nou sistem de învățare appeared first on Agenția News Bihor.