Ați încercat vreodată să căutați pe google ceva informații despre Tomnatic? Încercați! Veți găsi câteva rânduri pe Wikipedia și foarte multe pagini cu anunțuri de vânzare pe diferite saituri de profil. Din păcate anunțurile sunt cu case și terenuri de parcă s-a plănuit o emigrare în masă a locuitorilor acestui sat. Deși prețurile sunt sub prețul real al pieței, oamenii nu-și doresc decât să se mute din acest loc “uitat de lume” așa cum mulți dintre ei obișnuiesc să-l numească.

Fără drum, fără apă, fără medic dar cu speranță

Au trecut 27 de ani de la revoluție și satul arată chiar mai rău decât atunci, având în vedere numărul mare de case părăsite și ulițile aproape inpracticabile la cea mai mică ploaie. O batrânică cu simțul umorului comenta pe seama situației: “aci la noi nu-i bine nicicum, dacă ploaie nu pot scoate vacile la apă, iară dacă nu ploaie nu am după ce le scoate!”

Drumul din Tomnatic până în centrul comunei Vadu Crișului este de doar 8 km, distanță pe care o poți face cu o mașină în maxim 10 minute, asta dacă drumul ar fi ceva mai practicabil. În ultima campanie electorală s-au început lucrările de asfaltare a drumului, o potecă unde pe alocuri cu mare băgare de seamă încap chiar două Matizuri unul pe lângă altul, dar hai să nu fim răutăcioși și să recunoaștem că e mai bine decât nimic. Dar “ce e val ca valul trece”, lucrările s-au oprit după un an, urmând a se începe cel mai probabil în următoarea campanie electorală că speranța de mai bine se reînoiește o dată la 4 ani și dispare imediat după.

Cât despre apă, ce să mai vorbim, un lux. După cum spunea băbuța, “dacă dă Domnu avem dacă nu ne aducem cu butoaiele”. Câteva familii și-au captat unele izvoare dar lucrarea în sine este foarte costisitoare având în vedere distanțele, Tomnatic fiind un sat cu case foarte răsfirate în care omul când vorbește despre vecinul, arată cu degetul spre celălalt vârf de deal, în zare.

Atunci când viața depinde de acele câteva secunde serviciul de ambulanță ar putea fi inutil pentru acești oameni deoarece, deocamdată abulanțele din zonă nu sunt dotate cu șenile. Singura soluție fiind tractorul și centru de permanență din Vadu Crișului, asta dacă mai #REZIȘTI.

Cu morții sub nuc

În mileniul III, tomnăcanii încă își mai îngroapă morții în ogradă și asta nu pentru că nu au cimitir dar până ajung cu răposatul în celălalt colț al satului îi apucă parastasul de 6 săptămâni. Pe când s-au hotărât ei ca un teren de lângă biserică, pământ figurând ca aparținând satului, să îl transforme în cimitir… ghinion!, pământul fusese deja întăbulat pe persoană fizică și vândut fără chiar de a se ține cont de dreptul de preemțiune stipulat în lege, doar așa de a fi și ei informați că urmează să se vândă. Măcar pomana mortului de ar avea unde să o țină creștinește dar nici la acest capitol nu îi ajută starea de paragină avansată a căminului cultural, loc unde s-ar putea întâlni pentru diferite evenimente sau chiar pentru a discuta situația satului, poate le vine vre-o idee.

Oameni mari

Ca oricare sat al comunei Vadu Crișului și Tomnatic a trimis oameni învățați spre a fi suport de dezvoltare societății românești ajungând în funcții importante dar odată plecați, duși au fost. S-au mai întors din când în când să-și viziteze rudele apropiate dar nu să investească în zonă sau măcar să ia la întrebări autoritățile locale de nepăsarea cu care tratează acest sat.

Ne având reprezentant ales în consiliul local al comunei Vadu Crișului, conform legislației, a fost aleasă o persoană fără drept de veto din satul Tomnatic pentru a participa activ la ședințele de consiliu local în vederea susținerii publice ale problemelor din satul Tomnatic. A trecut mai bine de un an de la numire și reprezentantul nu s-a prezentat niciodată la o ședință a consiliului local, asta însemnând oare că “Totu-i roz?”

Sugestii

Poate sunt prea tânăr sau nu am pregătirea necesară a vă da indicații dar văd un lucru lesne de înțeles uitându-mă aici aproape la Borod, la ei se poate să ai și apă și asfalt în vârful muntelui.

Dacă este posibil nu vă vindeți casele si pământurile, singura direcție în care se poate dezvolta comuna este spre Tomnatic, asta cu oameni care vor vrea acest lucru.

Și un lucru foarte important pe care ar fi bine să îl înțeleagă atât tomnăcanii cât și vădanii: Nu sunteți slugi, nu purtați frică, cum aveți obligații așa aveți și drepturi.

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continut protejat