Nu toți orădenii au ales să își petreacă minivacanța de 1 Mai cu mici și bere. O parte dintre aceștia s-au ascuns de căldură, duminică seara, la Urban Place, acolo unde a avut loc a patra reprezentație a spectacolului ,,Groparul”, în interpretarea lui Sebastian Lupu.
Într-o atmosferă destinsă, ca între prieteni, actorul Sebastian Lupu, sprijinit de soția și partenera lui de scenă, Mirela Niță Lupu, a pus în scenă spectacolul de monodramă ,,Groparul”. Folosind un decor minimalist, cu obiecte puține, dar suficiente, actorul a dat viață unui ,,dialog” plin de haz pe care persoanjul Alecu Anton îl poartă cu ,,locuitorii” cimitirului în care lucrează ca gropar. Acestora le vorbește simplu, de parcă ar trăi, de parcă l-ar asculta și i-ar putea răspunde.
Piesa a început în mod deliberat cu câteva minute întârziere tocmai pentru ca cei prezenți să se acomodeze cu cadrul neconvențional, să se bucure de muzica bună din pub și să socializeze unii cu ceilalți, lucru care nu ar fi fost posibil într-o sală de teatru. În total, peste 75 de persoane au făcut ca locația în care a avut loc spectacolul să fie aproape neîncăpătoare. Copii, tineri, adulți sau vârstnci, piesa a fost potrivită pentru fiecare. O parte dintre ei erau deja familiarizați cu ideea de teatru în pub-uri, iar ceilalți erau neinițiați în acest concept. Toți s-au arătat, însă, la fel de entuziaști.
Textul, care îi aparține Mihaelei Mihai, este unul savuros și prinde la public mai ales datorită interpretării lui Sebastian Lupu. ,,Mâncând printre morminte devii, ușor ușor, nemuritor”, crede personajul Alecu Anton, un inginer ratat, devenit gropar. Alecu, care impresionează prin momentele de introspecție, își plimbă auditoriul înapoi în timp, făcându-l martor la secvențe din viața lui. Copil fiind, a fost bătut de părinți fără să fii avut vreo vină și a fost bătjocorit de cei de seama lui. Adolescența i-a fost, însă, și mai rea. Iar la maturitate își leagă destinul de o femeie cu care nu poate comunica, care îi reamintește de umilințele din pruncie și îl înșeală. Nu are copii, și regretă mai târziu, dar nu are nici prieteni. Totuși, Alecu Anton nu este un sociopat. Și acest lucru reiese din ,,interacțiunea” cu cei trecuți în neființă, cărora le construiește locuințe după moarte.
,,Când eram mic, era cât pe ce să fiu vesel”, se destăinuie personajul. Însă acel ,,cât pe ce” ascunde o imensă traumă pe care el, însă, o neagă acum, trecut fiind de 40 de ani, când ajunge să își dea cu ,,umila părere” fără să i-o ceară cineva. E văduv, soția care ,,nu a dat nimic” pe el a mers pe cealaltă lume, și se simte mai împlinit ca oricând în postura de gropar. Poate a eșuat la toate celelalte capitole ale vieții însă, în cimitir, el dă ora exactă. El decide cu cine îi învecinează pe morți, el decide cine vorbește, cine tace, cine ascultă, și tot el alege ce fel de groapă merită un defunct. El stabilește când lucrează, când ia pauză, sau când se lasă purtat în ,,discuții” cu cei adormiți. Aici se declară împlinit ca om, și liniștit pentru că face exact ceea ce îi place. Dar oare liniștea prezentului nu este un prag spre ceea ce se va întâmpla?
Spectacolul ,,Groparul”, care a avut premiera de curând, s-a jucat în urmă cu două săptămâni la cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „BACĂU FEST – MONODRAME”, acolo unde a fost primit cu multă deschidere. Reprezentația de la Oradea, de duminică seara, s-a încheiat cu ropote de aplauze. În plus, trei norocoși din sală au fost surprinși de către organizatori, în urma unei trageri la sorți, cu premii care au constat într-o sticlă de vin, oferită de gazde, un tricou cu inscripția ,,Și… nu uitați să zâmbiți”, mesaj marca Sebastian Lupu, și două bilete la următorul spectacol. În plus, pentru că marți este 1 Mai, după terminarea piesei toți cei prezenți au fost poftiți pe terasa localului și au servit, într-o atmosferă veselă, slănină, pâine (ca cea pe care Alecu Anton o mânca printre morminte) și ceapă.
Larisa Patricia Herlaș
The post Teatru în pub: ,,Groparul” appeared first on Agenția News Bihor.