În această toamnă, în noul sediul al Muzeului Țării Crișurilor se vor deschide, etapizat, primele expoziții permanente. Întreg etajul 1, aproximativ 3000 metri pătrați, și o parte a parterului clădirii de pe strada Armatei Române, vor fi amenajați în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. „Am inaugurat deja lapidariul. Iar astăzi vă prezentăm Secția Științele Naturii. La 12 decembrie 2019 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor; un termen atât de scurt pentru a realiza un muzeu așa cum l-am gândit noi, încă din 2006. Este proiectul conceput în urmă cu 14 ani, care prinde viață. A fost o muncă istovitoare, ore întregi petrecute în echipă pentru a avea un muzeu așa cum l-am gândit noi. Finanțarea se datorează susținerii președintelui Consiliului Județean Bihor, care a sprijinit din 2016, proiectul realizării celui mai modern muzeu din țară”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Tunelul timpului poartă vizitatorul prin toate erele geologice
Secția Științele Naturii se structurează într-un tunel al timpului, ce îi va purta pe vizitatori prin toate erele geologice și descoperirile de pe teritoriul județului Bihor. „Tunelul timpului ne introduce în secția propriu zisă. Sunt prezentate eșantioane sau descoperiri ale noastre sau procurate din lume. Niște benzi marchează erele geologice și evoluția vieții de la început până astăzi. Dioramele prezintă viața în această regiune, Valea Ierului, fauna și flora și evoluția acestora”, a precizat Venczel Márton, paleontolog, specialist în cadrul Muzeului Țării Crișurilor. La dispoziția vizitatorilor vor fi monitoare de tip touch-screen, ce vor afișa prezentări ale exponatelor, în limbile română, engleză, maghiară. Însă spectacolul absolut este o animație 3D, realizată de IT-iști de la Universitatea Partium. Filmul prezintă evoluția unui specimen de mamut.
Lucrările la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor se execută în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21.645.912,92 lei din care proiectarea, execuția lucrărilor la etajul I și exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este 19.325.244,94 lei. „Mulțumesc echipei de la Muzeul Țării Crișurilor și constructorului. În ultimele două săptămâni s-a lucrat într-un ritm năucitor. Ne ținem de cuvânt și vom preda, la timp, un muzeu care va pune în valoare nu numai Oradea, ci și județul Bihor”, a spus președintele Pásztor Sándor.
Următoarea conferință de lansare este programată să aibă loc săptămâna viitoare, cțnd va fi inaugurată secția de Arheologie. „Conferințele de presă se organizează sub genericul „Pașii revenirii acasă”, ce semnifică etapele parcurse prin revenirea la noi înșine ca instituție muzeală deschisă și publicului”, a mai precizat directorul Muzeului Țării Crișurilor.
Veres Diana
The post Secția Științele Naturii – al doilea pas al revenirii acasă pentru Muzeul Țării Crișurilor appeared first on Agenția News Bihor.