În cadrul concertului programat, joi seara, în sala „Enescu-Bartók”, instrumentiștii și corul Filarmonicii orădene, alături de invitați, vor prezenta Concert pentru vioară și orchestră în Re majo, op. 35, de Ceaikovski. Lucrarea este una dintre cele mai cunoscute, dar și una dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic. A fost compusă în Elveția în 1878 și a avut premiera pe 4 decembrie 1881 la Viena, cu Adolph Brodski în calitate de solist și Hans Richter dirijor. De această dată, publicul orădean îi va urmări, în concert, pe dirijorul Kulcsár Szabolcs și violonistul american de origine rusă, Artur Kaganovskiy. Kulcsár Szabolcs s-a născut în 1977 la Cluj. A absolvit Liceul de Artă din oraşul natal, după care a fost admis la secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Din 2001 este dirijor permanent şi maestru de cor la Opera Maghiară din Cluj. În stagiunea 2007/2008, în colaborare cu Trupa Szigligeti a Teatrului de Stat Oradea şi cu Filarmonica din Oradea, a realizat o serie de spectacole de mare succes, dirijând opereta Sylvia de Kálmán Imre, și ulterior, în 2012/2013 musicalul My Fair Lady de Frederick Loewe. Născut în 1986, la Moscova, Artur Kaganovski a început studiul viorii la vârsta de trei ani. Și-a realizat studiile de masterat la The Juilliard School din New York. Artur Kaganovskiy a debutat la Auditoriul Isaac Stern de la Carnegie Hall în 2007 cu orchestrele New York Philharmonic şi Metropolitan Opera Orchestra, sub conducerea lui David Gilbert. În ultimii trei ani a susținut mai mult de şaptezeci de concerte, cu un repertoriu foarte larg. Artistul cântă pe o vioară Pietro Guarnieri din 1730 care a aparținut celebrului violonist Jascha Heifetz și care, timp de 15 ani, a fost expusă la Muzeul Metropolitan din New York.

Din programul de joi seara fac parte și lucrările compozitorilor Donizetti (Lucia di Lammermoor Per te d’immenso giubilo); Verdi (Macbeth – corul Patria oppressa; Trubadurul – Corul țiganilor; Lombarzii – Corul pelerinilor; Nabucco – Corul sclavilor); Bizet (Carmen – Cântecul Toreadorului); Puccini (Madame Butterfly – Humming Choir); Leoncavallo (Paiaţe – Corul clopotelor; Turandot – Pérche tarda la luna); Borodin (Cneazul Igor – Dansuri polovţiene cu cor).

Pentru săptămâna viitoare, conducerea filarmonicii orădene pregătește o seară muzicală cu lucrări semnate de Rossini, Beethoven și Schumann. Invitați vot fi dirijorul nipon Shinya Ozaki și pianistul Răzvan Dragnea.

Veres Diana

 

The post Se pregătește un concert vocal-simfonic pentru publicul orădean appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat