Peste 1.500 de elevi, părinţi şi profesori din mediul rural au fost implicaţi activ, de polițiștii bihoreni, în activități preventive.
În lunile februarie și martie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de poliţiştii Serviciului Rutier, cei ai Serviciului de Ordine Publică şi de la posturile comunale de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au acţionat în mediul rural, în cadrul Campaniei de prevenire a delincvenţei juvenile şi a abandonului şcolar „Siguranţă în mediul rural”.
Campania, implementată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, vizează pregătirea împotriva victimizării elevilor, profesorilor şi părinţilor din 40 de comunităţi bihorene din mediul rural şi informarea cu privire la măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare prin diverse tipuri de criminalitate.
În acest context, sub sloganul „Fii preventiv – Alege siguranţa!”, poliţiştii de prevenire bihoreni alături de partenerii de program au derulat o serie de activităţi preventive menite să contribuie la prevenirea criminalităţii şi la creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor din mediul rural.
Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat 28 de întâlniri cu peste 1.500 de elevi, părinți, cadre didactice şi cu conducerea unităţilor şcolare, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, priorităţii permanente ale Poliţiei Bihorene, în domeniul prevenirii criminalităţii.
Comisar șef Ioana Indrieș, IPJ Bihor
Tematica prezentată de poliţişti în interacţiunea lor cu elevii a fost axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, prevenirea accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor etc.. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua pentru a evita unele situaţii de victimizare.
De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu cadrele didactice şi cu părinţii au fost abordate subiecte legate de răspunderea penală a minorului, fenomenul violenţei în şcoală, fenomenul cyber – bulying, siguranţa copiilor în mediul on-line, precum şi referitoare la prevenirea unor infracţiuni contra patrimoniului, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc, modalităţi de apelare a S.N.U.A.U. 112, dar şi cu privire la dinamica accidentelor rutiere din mediul rural şi comportamentul preventiv în trafic.
Astfel, de acţiuni preventive au avut loc în cadrul comunităţilori rurale din localităţile bihorene Vadu Crişului, Roşia, Sânnicolau Român, Drăgeşti, Cefa, Borş, Avram Iancu, Săcădat, Tileagd, Curtuişeni, Lăzăreni, Budureasa, Căbeşti şi Hidişelul de Sus.
Ca materiale de suport a campaniei preventive au fost utilizate afişe şi pliante care au fost expuse şi distribuite în cadrul întâlnirilor din comunităţile rurale. Totodată, au fost proiectate filme cu caracter informativ – preventiv cu tematică adecvată.