Începând de miercuri, în cartierul Episcopia funcționează o filială a bibliotecii „Gheorghe Șincai”. Aproximativ 1.700 de volume, de la cărți pentru copii până la beletristică, sunt puse la dispoziția orădenilor. „Este un fond mobil în sensul că poate să fie activat de fiecare dată și modificat în funcție de cerințe. Se face o listă cu cărțile necesare pentru o zi-două și, noi le aducem. Cărțile sunt, preponderent în limba maghiară, dar există și volume în limba română. Suntem foarte mulțumiți că există filiala pentru că în felul acesta reușim să accedem la cât mai multă lume și să creăm condițiile ca orădenii să vină spre carte”, a spus Ligia Mirișan, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”.

O bibliotecă ce se dezvoltă într-o clădire reabilitată din fonduri transfrontaliere

Biblioteca funcționează într-un corp de clădire ce aparține Bisericii Reformate din Episcopia, partener al Agenției de Management al Destinației, într-un proiect cu finanțare europeană. „Ne pare bine că suntem parteneri ai administrației județene în acest proiect, unde s-a creat un centru european de formare profesională căci pentru a forma un om, este nevoie de cărți. Este firesc ca în această clădire să poată funcționa o bibliotecă. Indiferent de ceea ce ne desparte, cultura va reuși să ne apropie, să dezvolte o comunitate”, a precizat preotul Szigeti Ferenc. Spațiul pus la dispoziția bibliotecii județene, gratuit, de Biserica Reformată asigură săli de studiu/lectură, calculatoare, dar și spații exterioare pentru desfășurarea de activități cu elevii. „Consiliul Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și Biserica Reformată Episcopia Bihor au colaborat pentru a asigura condițiile optime dezvoltării unui centru cultural. Vrem să atragem în această locație școlile și grădinițele, se vor organiza programe și activități pentru copii și ne vom implica în promovarea acestora la nivel județean”, a precizat președintele Pásztor Sándor, prezent la inaugurarea filialei.

Spații și programe în aer liber pentru public

Întrucât prin proiectul implementat de AMD Bihor au fost reabilitați și 3.400 metri pătrați de spații exterioare, multe dintre activitățile programate în noua filială a bibliotecii se vor putea derula în aer liber. „Încercăm să dăm viață bibliotecii. Vom colabora în permanență, vom stabili programe pentru a atrage copiii către lectură. Atât cât vremea ne va permite, orele de lectură se vor desfășura în aer liber. Fondul de carte este nou și trebuie să atragem copiii către lectură, nu doar către cea obligatorie”, a spus Timár Enikö, educatoare. Biblioteca din Episcopia va funcționa în zilele de luni, miercuri și vineri, între orele 10-18.

Veres Diana

 

The post Oradea: S-a deschis filiala Episcopia a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat