Construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, complexul Baroc din Oradea este cel mai important din România, și printre cele reprezentative din Europa. Despre grandoarea celor 3 monumente care intră în componența sa, și anume Șirul Canonicilor, Bazilica și Palatul Baroc, s-a scris încă din anii 1800. În ultimele 5 decenii, Palatul Episcopei Romano-Catolice a adăpostit una dintre cele mai importante instituții de cultură: Muzeul Țării Crișurilor.

Pásztor Sándor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Suntem optimiști fiindcă, am explicat, noua casă este un sediu mai mare, mai frumos și este răspunderea noastră să creștem la acel nivel prin care acest muzeu regional al Țării Crișurilor va reprezenta un simbol, va reprezenta un etalon pentru acest tip de edificiu în Oradea și județul Bihor.”

După 10 ani de la demararea lucrărilor de reamenajare a noului sediu, muzeul s-a mutat în casă nouă. La finele lunii iulie, în urma unei operațiuni migăloase, și ultima piesă din cele 450.000 aflate în patrimoniul muzeului și găzduite de Palatul Baroc, a fost mutată în clădirea Garnizoanei. Atunci, o barcă din lemn, din secolul al XI-lea, a fost scoasă din imobil cu ajutorul a două macarele. Transferarea obiectelor din Palatul Episcopal în noul sediu a început încă din luna februarie. Joi, prin semnarea unui protocol de predare-primire, Palatul a fost preluat de episcopie. O cheie veche a edificiului a marcat închiderea unei etape.

Böcskei László, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea Mare: „Tot cu o cheie putem deschide spații către alții și eu aș fi foarte bucuros dacă mesajul nostru ar ajunge la cât mai mulți. Nu dorim să privăm sau să lipsim oamenii de astăzi de posibilitatea cunoașterii tradițiilor și culturii noastre, ci tocmai prin implicarea noastră în proiecte de amploare în restaurarea și reabilitarea acestui complex vrem să creăm spații de întâlnire, spații de încărcare spirituală și spații de evoluție culturală.”

De altfel, atât episcopul romano-catolic, cât și directorul Muzeului Țării Crișurilor și președintele Consiliului Județean și-au exprimat dorința de colaborare prin organizarea evenimentelor culturale pentru orădeni.

Veres Diana

The post O „cheie” deschide oportunități de colaborare appeared first on Agenția News Bihor.

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continut protejat