În luna noiembrie a anului trecut, o echipă de elevi entuziaști, cu drag de știință, a Liceului „Onisifor Ghibu”, s-au numărat printre câștigătorii uneia dintre cele 13 finanțări oferite în cadrul programului Fondul Științescu, al Fundației Comunitare Oradea, cu sprijinul Romanian American Foundation și a partenerilor locali.
Proiectul „Peța în eprubetă” constă în analizarea periodică, de către elevi ai Liceului Onisifor Ghibu și ai Școlii „Floare de Lotus” Sânmartin, a unor parametri fizico-chimici a apei Pârâului Peța, urmată de interpretarea rezultatelor obținute.
Prima acțiune în implementarea acestui proiect se numește „Peța în eprubetă 1.0” și va avea loc vineri, 24 martie 2017, începând cu ora 12, când aproximativ 45 elevi însoțiți de profesori ai Liceului „Onisifor Ghibu” desfășoară cercetări la fostul „lac cu nuferi” din Băile 1 Mai. Acolo, grupului de elevi ai Liceului „Onisifor Ghibu” i se va alătura un grup de 15 elevi ai Școlii „Floare de Lotus” Sânmartin și se va desfășura prima „sesiune de analize”. Celelalte mostre de apă se vor recolta, pentru a fi analizate, din zonele: podurilor Rontău, Ion Bradu, Salca, Dimitrie Cantemir la intersecția cu Pârâul Paris, Universitate, Piața Obor.
Miza activităților este: încurajarea pasiunii pentru științe și tehnologie în rândul elevilor, dezvoltarea spiritului investigativ – științific, a creativității, a capacității de a lucra metodic, în echipă, de a problematiza, a aborda ecologic și interdisciplinar situații apărute în lumea complexă a naturii, de a se implica activ, eco-civic, în problemele comunității, acționând responsabil.
Partenerii Liceului Onisifor Ghibu în acest proiect sunt: Școala Gimnazială “Floare de Lotus” Sânmartin, Administrația Bazinală de Apă Crișuri, Asociația “Aqua Crisius” , Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Universitatea din Oradea.
Pentru mai multe detalii, accesați: http://oradea.stiintescu.ro/ sau https://www.facebook.com/stiintescuoradea/ .
Claudia Abrudan – Director Executiv