Oradea are o reputație de invidiat între orașele din România. Rând pe rând, am aflat că a fost orașul cel mai verde, cel mai sigur, cel mai bine gospodărit, cu cele mai multe fonduri atrase, câte și mai câte… Tot așa, rând pe rând, toate aceste mărețe „realizări” au fost contrazise de realitate, dovedindu-se a fi simple minciuni, bine promovate pe bani publici!

Iată cel mai recent exemplu!

Astăzi, am aflat din presă că Oradea a ajuns un „model” de bune practici în domeniul sanitar. Cum ar spune premierul Orban, autoritățile locale au luat măsuri ”pentru a crește riscul de infectare”.

Despre ce este vorba.

Iei un grup de peste 100 de cetățeni proaspăt întorși din Diaspora și îi bagi pe toți grămadă – fără să îi testezi – în carantină într-un internat de școală dintr-un cartier aglomerat al orașului. Peste o săptămână, afli că nu ți-ai făcut cum trebuie treaba și că cetățenii respectivi s-au infectat unul pe altul cu coronavirus. Ups! Ce fac autoritățile competente într-o astfel de situație nefavorabilă imaginii lor publice de salvatori ai poporului de coronavirus?

Ce știu ei mai bine. Fac tot posibilul să ascundă realitatea. Transferă rapid tot grupul de bolnavi la un hotel din apropierea orașului. Închid la fel de repede și internatul, fără a da nicio explicație oficială. Spun doar că au ”dispus măsurile necesare pentru asigurarea igienizării și dezinfecției fostului centru de carantină” și dau de înțeles că au făcut-o pentru a liniști locuitorii din cartier.

Ca să nu dea de bănuit în fața exploziei de cazuri noi de îmbolnăvire, bagă placa că sunt înaintemergători și fac ceea ce nimeni nu mai face în România, adică pooling. Adică, testează în grupuri mari și opresc pozitivii asimptomatici. Cam ceea ce ar fi trebuit să facă de la bun început doar că nu au făcut. Că nu s-au priceput, că nu aveau teste sau specialiști. Motive se găsesc.

Între timp impun cenzură totală în mass media. Nimeni nu vrea să vorbească oficial despre „isprava” autorităților. Pentru a mușamaliza cazul, scot din grupul oficial de coordonare a crizei personale incomode sau de altă orientare politică decât partidul liberal de guvernământ. Cu alte cuvinte, vor să ascundă mizeria sub preș. În același timp, comandă niște articole laudative în presa aservită. Uite așa aflăm despre cât de bine s-au organizat și cât de multe materiale de protecție au achiziționat. Niciun cuvânt însă despre grupul mare de cetățeni infectați ca urmare a măsurilor administrative impuse tot de ei.

În tot acest timp, țin numărul de teste la minimul posibil, pentru că știu un lucru elementar: un număr mare de testări înseamă un număr la fel de mare de infecții. Și de morți. Ceea ce contravine însă discursului oficial că totul este sub control și că Oradea e fruncea în lupta cu covidu. Deci, ca să nu ajungem la prea mulți morți, mai bine nu facem teste. Logic!

Felicitări tuturor autorităților implicate! În ordinea „meritelor”: Instituția Prefectului județului Bihor, Primăria municipiului Oradea și conducerea centralizată a spitalelor. Toate conduse de oameni de bine care au vrut să facă numai bine. Doar că, din cauza (in)competenței, pe lângă binele pe care îl fac, au ajuns să facă și mult rău. La foarte mulți oameni. Și vor continua să facă.

E bine totuși că se face ceva. Asta este o vorbă des auzită la Oradea.

Și tot ăsta este și modelul orădean de creștere. A infectării cu coronavirus.

Multă sănătate!

Modelul orădean de creștere. A infectării cu coronavirus

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat