Ediția a XII-a a Zilei Mondiale a Sindromului Down, la Liceul Don Orione

Mesajul adresat lumii la cea de-a XII-a aniversare a Zilei Mondiale a Sindromului Down este: ”Vocea mea, comunitatea mea – Permiteți persoanelor cu sindromul Down sa fie auzite și să influențeze politica și acțiunile guvernului, pentru a fi complet incluse în comunitate”. 

21 martie a fost declarată ca fiind Ziua Mondială a sindromului Down, ocazie cu care tinerii din centrele de zi specializate în activități de îngrijire și educare sunt implicați în activități recreative pe terenurile de sport sau în săli amenajate corespunzător.
Sub deviza ”vreau să câștig, dar dacă nu voi câștiga vreau să fiu brav în încercarea mea” 100 de tineri cu vârsta de peste 18 ani, de la toate instituțiile din Oradea sunt încurajați să parcurgă trasee aplicative la Liceul Don Orione, singura instituție de învățământ din Oradea care deține o bază sportivă dotată la standarde internaționale pentru persoane cu disabilități.
Tinerii și adulții cu probleme intelectuale şi de dezvoltare care participă la activități nu au altă șansă de a concura la probe sportive alături de cei valizi și de aceea străbat un parcurs aplicativ special, joacă fotbal, baschet și tenis de masă.

O delegație din Bihor compusă din 25 de persoane participă marți 21 martie, la Cluj Napoca la faza națională a evenimentului ”Special olympics”. La a XII-a ediție a Zilei Mondiale a Sindromului Down vor participa peste 300 de persoane reprezentând 17 ONG-uri.

Se preconizeaza unirea acestora intr-o Federatie, pentru a putea fi mai vizibila si mai usor de prezentat problematica persoanelo cu dizabilitati  in general si cu SD in special.

”Special Olympics”, mişcare sportivă adresată  persoanelor cu retard mental a început în anul 1968, în SUA, unde Eunice Kennedy Shriver punea bazele organizaţiei Special Olympics, cu convingerea fermă că persoanele cu retard mental au capacitatea de a participa în cadrul jocurilor sportive, aceste activităţi aducându-le beneficii notabile, fie ei tineri sau bătrâni. Astăzi Special Olympics reprezintă cel mai important program de antrenamente şi competiţii sportive, destinat copiilor şi aduţilor cu retard mental, o provocare în confruntarea limitelor, pentru mai mult de un million de atleţi din 160 de ţări de pe toată întinderea globului.

Dinicu Braghină