Președintele Pásztor Sándor i-a solicitat, oficial, ministrului de interne, remedierea situației cetățenilor români care au domiciliul stabil în Ungaria, însă lucrează în România, respectiv al românilor care muncesc în Ungaria și sunt nevoiți să facă, zilnic, naveta. „Prin anumite prevederi ale Ordinului Militar nr. 3 se restricționează grav desfășurarea activității profesionale pentru un grup numeros de oameni din perimetrul graniței de vest a României. Este vorba, în speță, de măsura izolării la domiciliu pentru 14 zile. Propunerea noastră este ca prevederea să nu se refere și la persoanele care își desfășoară munca în cealaltă țară decât cea de domiciliu”, se arată în documentul pe care l-a transmis, miercuri, Pásztor Sándor. Președintele Consiliului Județean Bihor le propune autorităților de la București reglementarea acestui aspect după modelul dispozițiilor aplicate, în regiunea de frontieră, de Austria, Ungaria și Slovacia. „Pentru a facilita prestarea muncii, navetiștii ar trebui să prezinte, la controlul de frontieră, legitimația de serviciu și adeverința de la locul de muncă ce atestă desfășurarea activității profesionale de cealaltă parte a graniței naționale sau după caz, că se deplasează în țara vecină ca să îngrijească părinții bătrâni, persoanele cu handicap din familie”, spune președintele Pásztor Sándor.
Ungaria a ridicat măsura autoizolării pentru navetiștii din zona transfrontalieră
Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Szijjártó Péter, a anunțat, miercuri, că circulaţia navetiștilor devine, din nou, posibilă la graniţa dintre Ungaria şi România. Citat de agenția de presă MTI, Szijjártó Péter a admis că, „la fel ca multe alte ţări europene, Ungaria şi România au introdus, la rândul lor, măsuri restrictive la graniţe, perfect legitime, cu scopul de a-și proteja cetățenii de o răspândire rapidă a infecţiei cu coronavirus. Noi avem şi sarcina de a proteja cât mai bine funcţionarea economiei. Prin urmare, s-a decis ca, împreună cu România, să se dezvolte o procedură prin intermediul căreia, lucrătorii transfrontalieri din Ungaria şi România să poată face naveta, în scop profesional, astfel de proceduri fiind deja în vigoare între Ungaria şi Austria, respectiv Ungaria şi Slovacia.” Oficialul maghiar a precizat că măsura se va aplica celor care trăiesc la maximum 30 kilometri de graniţă şi lucrează în cealaltă ţară.
Măsurile precedente adoptate de guvernul maghiar prevedeau ca persoana care intră pe teritoriul țării dintr-un stat în care numărul persoanelor diagnosticate cu coronavirus trece de 500, să intre în autoizolare. În condițiile în care în România, numărul cazurilor active a trecut de 800, mii de navetiști transfrontalieri s-ar fi aflat în situația în care nu ar fi putut să se prezinte la locurile de muncă.
Președintele Consiliului Județean Bihor a înaintat, săptămâna trecută, o adresa oficială și ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, pentru a reglementa situația navetiștilor din zona transfrontalieră.
Veres Diana
The post Măsuri speciale pentru navetiștii din zona transfrontalieră appeared first on Agenția News Bihor.