Mărioara Matiuța ne vorbește despre haina care îmbracă România

Prin glasul deosebit, Mărioara Matiuța, o îndrăgită interpretă de muzică populară din Țara Beiușului, readuce zâmbetul pe chipul multor oameni. Însă, nu doar muzica îî este aproape de suflet ci și măiestria prin care țese costume populare, ii și multe alte obiecte vestimentare atât de apreciate pe meleagurile noastre dar nu numai.

News Bihor: Sunteți interpretă de muzică populară foarte îndrăgită care se ocupă și de creearea unor obiecte vestimentare tradiționale din Țara Beiușului. Cum se împletesc cele două pasiuni și când ați început să vă ocupați de munca în atelier?

Mărioara Matiuța: Eu zic că cele două pasiuni se împletesc foarte bine. Eu am început să mă ocup de munca în atelier de la vârsta de 6 ani după ce m-a învățat mama mea.

News Bihor: Ce putem cumpăra de la dumneavoastră?

Mărioara Matiuța: Puteți cumpăra: costume populare, zgărzi, zgărzi pentru pălărie la băieți, cârpă după cap, ie, cămașă pentru băieți, ciorapi din lână de oaie pentru opinci, cunună de mireasă sau bartă și cojoc din piele de oaie.



News Bihor: Cum i-au naştere frumoasele ii din colecție? De unde luaţi modelele pentru lucrări?

Mărioara Matiuța: Iile se confecționau de femeile din sat în timpul șezătorilor, unde femeile cântau și confecționau haine din cânepă.

News Bihor: De cât timp aveți nevoie pentru realizarea unei ii?

Mărioara Matiuța: Eu am nevoie de o săptămână pentru confecționarea unei ie sau pentru o cămașă de băieți, dar pentru un costum popular câte odată am nevoie chiar de un an pentru a-l confecționa.

News Bihor: Consideraţi faptul că ia ar trebui să facă parte din garderoba fiecărui român?

Mărioara Matiuța: Eu consider că ia tradițională ar trebui să facă parte din garderoba unui român deoarece pe vremuri nu erau atâtea haine și se purtau doar iile tradiționale din cânepă. Elementul vestimentar tradițional românesc este ia. Aceasta a fost și ne este aproape de suflet. Broderiile bogate, unicate, cusute manual și cu multă migală, fascinează prin frumusețea și originalitatea lor.



News Bihor: Vorbiţi-ne puţin despre simbolurile iei.

Mărioara Matiuța: Simbolurile brodate pe față, spate sau mâneci vorbesc despre viața și familia femeilor care au cusut aceste cămăși, despre zona geografică în care au fost ele realizate, dar și despre preocupările meșteșugărești ale satului. Nu sunt simple desene cusute pe pânză, ci adevărate simboluri magice, menite să îi poarte noroc celui sau celei care urma să îmbrace ia sau cămașa pentru băieți, să îi apere de ghinion și de rău.

 



News Bihor: Cui lăsaţi moştenire lucrurile frumoase, arta şi tot ceea ce aţi învăţat?

Mărioara Matiuța: Eu las moștenire lucrurile frumoase, arta și tot ceea ce am învățat ficei mele Garofița-Mariana-Xena care deja a învățat de la mine să lucreze și ea zgărzi și  să coase.

 

Agenția News Bihor

The post Mărioara Matiuța ne vorbește despre haina care îmbracă România appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.