Construită în perioada interbelică, locuința medicilor Ioan Chișiu și Stella Chișiu Mangra a ajuns în patrimoniul Muzeulu Țării Crișurilor. Casa memorială din strada Muzeului nr. 13 va găzdui mai multe expoziții temporare, iar la mansardă, o expoziție permanentă dedicată intelectualului orădean.

„Nu mă număr printre poeţii ţării mele, sunt doar un om obişnuit, fermecat de-al vieţii şi-al fiinţei umane miracol, încercând să vrăjesc, să cuceresc clipa, dând glas mirărilor, trăirilor dulci, fiorului sfânt și pe strunele fiinţei mele cu arcuşu-mi firav cânt.” Versurile îi aparțin dr. Stella Chișiu Mangra și apar în volumul de poezii „Clepsidra Vieții”, publicat în toamna anului 2016. Strănepoată a mitropolitului cărturar al Arderalului, Vasile Mangra, doamna Stella, era de specialitate medic dermatolog, și soția doctorului Ioan Chișiu. Cuplul locuia pe strada Muzeului, într-un imobil construit în perioada interbelică de familia Mangra. După decesul doamnei Stella, din primăvara anului trecut, locuința de 243 metri patrați a ajuns în proprietatea Muzeului Țării Crișurilor. ,,Dispun prin testament următoarele: las Muzeului Țării Crișurilor întreaga mea avere mobilă. Dorința mea testamentală este ca imobilul situat în Oradea, strada Muzeului nr.13 să nu fie înstrăinat și să aibă ca destinație fundamentarea unei case memoriale „Dr. Ioan Chișiu și Dr. Stella Chișiu Mangra” cu păstrarea mobilierului, tablourilor și a obiectelor decorative scrise în iventarul anexat”, a spus Aurel Chiriac, directorul complexului muzeal, care a citit fragmente din testamentul doamnei Stella Chișiu Mangra. Sunt și peste 300 de obiecte de inventar, din care 27 piese de mobilier, toate evaluate de un expert, la valoarea de aproximativ 50.000 de euro.

O casă memorială și un club pentru intelectuali

Conducerea complexului muzeal va amenaja, în fosta locuință a cuplului, și un club al intelectualilor. „Va fi o casă memorială, dar dorim să extindem la mansardă o expoziție permanentă care să fie dedicată intelectualului orădean de-a lungul secolului al XX-lea. Și pentru că avem spațiu vor fi și expoziții temporare. Ca să întregim puțin imaginea aceasta a intelectualului orădean, pornim de la un lucru concret oferit de familia Chișiu, de fapt de doamna Chișiu, în mod special. Mai mult de atât: i-am spus doamnei, care nu a fost împotrivă, să facem și un club al intelectualului, mai ales ca dispunem de spațiu și terasă”, a precizat Aurel Chiriac. Expoziția va prezenta viața intelectualului orădean, prin piesele de mobilier, bibelouri, și ambientul în care a locuit cuplul. „Sunt emoționat pentru că este un moment de împlinire a unui testament. De când am intrat în casa lor, am fost impresionat de atmosfera care o transmit mobilierul, tablourile și obiectele din jur, moștenite de la trei generații. Sunt obiecte care recompun și aduc în veacul nostru atmosfera unei case specifice perioadei interbelice. O numeau casa muzeu, iar după moartea domnului doctor, mai exact în 2015, doamna a luat hotărârea să lase această casă Muzeului Țării Crișurilor. Mă bucur că se îndeplinește dorința testamentală a familiei Chișiu și destinația este una nobilă, de amintire a acestor oameni deosebiți”, a spus preotul Dorel Octavian Rusu, prieten al familiei Chișiu.

Casa memorială „Dr. Ioan Chișiu și Stella Chișiu Mangra” intră în reabilitare

În patrimoniul complexului muzeal există imobile care vorbesc despre valorile umane și culturale, și anume Muzeul Memorial „Iosiv Vulcan”, „Aurel Lazăr”, „Ady Endre”, iar de acum Muzeul Memorial Chișiu. „În această locație ne vom vedea în luna mai. Vom îndeplini dorința doamnei Chișiu Mangra și vom pune placa memorială. În decursul acestui an vom începe și lucrările de reparații. Mai întâi, specialiștii vor face o analiză, după care vom începe reparațiile de sus în jos. Preconizăm ca într-un an să se realizeze toate reparațiile”, a spus Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean. Reprezentanții muzeului își doresc ca placa memorială să fie montată în luna mai, când au loc „Zilele Muzeului Țării Crișurilor” pentru ca noua locație să fie accesibilă publicului orădean în Noaptea Muzeelor.

Mădălina Venter

The post Locuința medicilor Ioan Chișiu și Stella Chișiu Mangra a trecut în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat