Academicianul Nicolae Dabija și prof. Teodor David au lansat vineri, de la ora 11.00, volumul ,,Basarabia. Suferință și speranță”. Evenimentul, care a avut loc în Sala Mare a Prefecturii Bihor, a atras un număr semnificativ de persoane de toate vârstele.

În deschiderea manifestării, doi tineri artiști îmbrăcați în costum popular autentic au intonat imnul național al României, după care moderatorul evenimentului, lectorul Ioan Laza, le-a mulțumit celor prezenți, aflați într-un număr considerabil, pentru timpul pe care l-au acordat acestei manifestării culturale de o înaltă încărcătură emoțională prin momentele istorice pe care le rememorează. Printre cei care și-au făcut loc în sala devenită aproape neîncăpătoare s-au numărat deputatul Dumitru Gherman, șeful Cancelariei Prefectului, Răzvan Puia, consilierul județean Stela Babău, Sorin Curilă, președintele Senatului Universității, Ioan Chivari, prim-vicepreședinte al Uniunii Vatra Românească – filiala Bihor, cadre didactice, elevi și studenți.

Primul care a luat cuvântul de la masa prezidiului a fost chiar prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, în calitate de gazdă, care și-a prezentat bucuria pentru faptul că instituția pe care o reprezintă este martorul atâtor evenimente culturale. Prof. Teodor David, octogenar, s-a arătat extrem de emoționat și recunoscător pentru interesul pe care această lansare de carte l-a stârnit și a ținut să dezvăluie publicului care sunt motivele care au dus la apariția volumului. ,,De mic copil am știut că Basarabia este pământ românesc. Învățătorul meu este cel care m-a influențat foarte mult în acest sens, el fiind cel care m-a introdus în tainele adânci ale istoriei. Am așteptat 70 de ani să vină frații mei acasă”, a spus cel despre care academicianul Ioan Cimpoi zicea: ,,continuă exemplar, cu bucurie și împlinire sufletească, tradiția acestor acțiuni de apropiere sufletească, scurtând distanța de o mie de kilometri care desparte Oradea de Chișinău”.

Când Nicolae Dabija, cel descris de Grigore Vieru ca fiind ,,cea mai complexă personalitate culturală din Basarabia”, a venit la microfon, acesta s-a adresat publicului cu un călduros ,,dragi prieteni”, spunând că la Oradea se simte acasă. A punctat, apoi, referințe ale trecutului care au reprezentat adevărate lecții de istorie pentru tinerii din sală, a explicat de ce unirea României cu Basarabia este importantă și cum ar putea fi înfăptuită, ținând să adreseze și mulțumiri tuturor celor care l-au încurajat și sprijinit.

Despre volum

Cartea lansată, a doua scrisă de Nicolaie Dabija despre Basarabia, are, pe lângă valoarea ei intrinsecă, și o valoare de simbol, fiind dedicată Centenarului Marii Uniri, și atrage atenția încă de la copertă. Aceasta înfățișează conturul hărții României, incluzând Basarabia, și doi tineri îmbrăcați în costum popular, care își dau mâna neținând cont de granițe, ce poartă cu mândrie steagul românesc. Volumul, de aproximativ 270 de pagini, cuprinde 7 capitole, dintre care ,,Suferința românilor de dincolo de Prut”, ,,Tradiție, amintiri, realități” sau ,,Lupta pentru reîntregirea națională”, și este îmbogățit cu fotografii reprezentative.

Larisa Patricia Herlaș









The post Lansare de carte la Prefectură appeared first on Agenția News Bihor.

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continut protejat