Titular al proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bihor” (SMID), Consiliul Județean a finalizat implementarea acestuia. În această săptămână a avut loc ultima întrevedere cu reprezentanții administrațiilor publice locale (Oradea și zona metropolitană), întâlnire ce a marcat conferința de închidere a proiectului SMID. „Consiliul Județean Bihor a încheiat toate investițiile asumate pentru a fi realizate prin acest proiect. Au fost momente grele în cadrul implementării acestuia, dar s-a trecut cu bine peste toate dificultățile, tocmai de aceea felicit echipa de proiect. Este clar că fără SMID, autoritățile locale nu puteau să închidă haldele vechi, adică depozitele neconforme, ca să amintesc numai un motiv pentru care acest proiect european a fost atât de necesar”, a spus președintele Pásztor Sándor, prezent la conferință.

Soluții europene în materie de salubrizare

În cadrul conferinței, la care au fost invitați și subprefectul Horia Carțiș, specialiști din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, Gărzii de Mediu, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, au fost expuse principalele obiective și rezultate ale proiectului. Prin activitățile derulate s-a urmărit implementarea colectării separate a deșeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât și în mediul rural, realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deșeurilor municipale, reducerea cantității de deșeuri biodegradabile la depozitare prin compostare, colectarea și valorificarea potențialului util din deșeurile din construcții și demolări. „În ceea ce privește închiderea celor 8 depozite neconforme, trebuie să spunem că am început procedura de predare a acestora către autoritățile locale, procedură ce se va finaliza în luna septembrie”, a precizat Tiberiu Lantos, manager de proiect. Pentru eficiența unui sistem de management integrat al deșeurilor, județul Bihor a fost împărțit în 7 zone de colectare: 1A: Oradea (283.284 locuitori, deșeuri generate 134.413 t/an, operator RER Vest), 1B (zona metropolitană-25 de comune, 81.423 locuitori, operator RER Vest), 2: Aleșd (Aleșd+12 comune, 52.509 locuitori, deșeuri generate 14.379 t/an, operator Salubri Aleșd), 3: Salonta (Salonta+10 comune, 53.874 locuitori și deșeuri generate 16.756 t/an, operator AVE Bihor), 4: Beiuș (Beiuș, 3 orașe+24 comune, 90.002 locuitori, deșeuri generate 25.549 t/an, operator AVE Bihor), 5: Marghita (Marghita+11 comune, 55.693 locuitori și deșeuri generate de 17.291 t/an, operator AVE Bihor), 6: Săcueni (Săcueni, Valea lui Mihai+9 comune, 51.563 locuitori și deșeuri generate de 17.410 t/an, operator de salubritate AVE Bihor).Investiții pentru un județ curat

Prin proiect s-au realizat și dotat patru stații de transfer a deșeurilor (Beiuș, Marghita, Salonta și Săcueni), o platformă de stocare temporară la Ștei, au fost amenajate trei stații de sortare a deșeurilor reciclabile (Beiuș, Marghita şi Salonta) o stație de tratare mecano-biologică (TMB) a deșeurilor reziduale la Oradea. Furnizarea de echipamente a presupus achiziționarea a 5.000 de pubele cu o capacitate de 120 l pentru colectarea deșeurilor biodegradabile, 3.400 containere cu o capacitate de 1,1 mc, 20.000 de compostoare menajere, patru containere cu capacitatea de 24 mc, un prescontainer cu capacitatea de 15 mc, 6 containere cu capacitatea de 30 mc, un camion remorcher, 6 mărunțitoare pentru deșeuri din grădini și parcuri, 160 de pubele de colectare deșeuri cu capacitate de 770 l.

Proiectul SMID este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională 2007-2013. Contractul de finanțare are o valoare inițială estimată de 199.895.470 lei fără TVA (44.406.414 euro) și o valoare actualizată în urma semnării contractelor de achiziții de 149.948.699 lei fără TVA (33.310.829,59 euro).

Veres Diana

 

 

The post Județul Bihor, aliniat la standardele europene privind salubrizarea appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat