Până în 2023, în județul Bihor vor funcționa 3 radare meteorologice, 12 stații meteo automate și un sistem de detecție a fulgerelor. Anunțul a fost făcut de Elena Mateescu, șefa ANM, invitată de prefectul Dumitru Țiplea să explice posibilele erori în atenționările și prognozele transmise, săptămâna trecută, de Serviciul Meteo Oradea.

Prezente la Oradea, la invitația prefectului Dumitru Țiplea, pentru a face cunoscută situația Serviciului Meteo Oradea, Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie, și Silvia Barbu, șefa Centrului Meteorologic Regional Banat-Crișana, au anunțat investițiile ce vor fi realizate pentru dotarea și modernizarea specialiștilor orădeni. „Am făcut o analiză a săptămânii trecute, când au fost emise și comunicate autorităților avertizări de cod galben de vânt și ninsori, timpii de comunicare, dar și tehnologia folosită pentru prognozare. Centrul Meteorologic Regional (CMR) Banat-Crișana administrează Serviciul Meteo Oradea și emite avertizările în baza măsurătorilor realizate radarul meteorologic, funcțional din anul 2002, și cele 7 stații meteo de pe teritoriul județului Bihor”, spus, la întâlnirea de la Oradea, șefa ANM, Elena Mateescu. În ceea ce privește precizia avertizărilor de cod galben, emise miercurea trecută, când vântul a făcut ravagii în Bihor, șefa CMR Banat-Crișana susține că acestea au fost corecte. „Codul galben se emite în situația în care vântul depășește 25 m/s la rafală. Nu s-a depășit acest prag și nu putea fi emis cod portocaliu. Este adevărat că pe unele străzi sau în anumite zone, vântul putea să depășească viteza, dar acestea au fost măsurătorile înregistrate la rafală. Până în această seară a fost emisă avertizare cod portocaliu în zonele înalte și cod galben pentru zonele joase”, a precizat Silvia Barbu, șefa CMR Banat-Crișana.

Urmează investiții din fonduri europene la Oradea

Deși în Oradea, pe Dealul Vântului, mai există un radar meteorologic, acesta „era depășit și a fost pus în conservare”, admite directorul Administrației Naționale de Meteorologie. Însă în următorii ani, tot sistemul național de prognozare meteo va fi modernizat. „Ne-am luat angajamentul să mai atragem 70 milioane euro pentru modernizarea centrelor meteorologice. În 2000 au fost instalate 130 stații meteo automate. Alte 30 au fost achiziționate pe fonduri europene. În 2019 a fost realizată a doua modernizare”, a spus Elena Mateescu. Prefectul Dumitru Țiplea le-a spus jurnaliștilor prezenți, marți, în sala mare a prefecturii, că până în 2023, județul Bihor va beneficia de tehnică modernă de prognozare meteo. Bihorul obține 3 radare, dintre care unul va fi pe Dealul Vântului, 5 stații meteo automate; două între Oradea-Chișineu Criș, unul între Holod-Borod, altul în Brusturi și unul în zona Marghita. De asemenea, va exista și un sistem de detecție a fulgerelor”, a spus prefectul Dumitru Țiplea. Potrivit specialiștilor, achiziția și punerea în funcțiune a unui radar necesită o investiție de 5 milioane euro, iar un sistem de detecție fulgere, aproximativ 500.000 euro.

Veres Diana

The post Investiții în sistemul de prognoză a fenomenelor meteo din Bihor appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continut protejat