În Beiuș, unde Consiliul Județean Bihor asigură finanțarea pentru construirea bazinului didactic și a autogării, respectiv reabilitarea cantinei Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, autoritatea publică locală derulează proiecte europene a căror valoare depășește de 10 ori bugetul de investiții al municipiului.

La finele lunii mai, președintele Consiliului Județean Bihor a vizitat șantierele din Țara Beiușului, unde instituția derulează investiții prin Agenția de Dezvoltare Durabilă. Bazinul didactic de înot, un proiect a cărui valoare depășește 6 milioane lei, o autogară modernă, a cărei proiectare și execuție depășește suma de 1.000.000 lei, și modernizarea cantinei Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, instituție parteneră în cadrul proiectului privind învățământul dual (valoare de peste 500.000 lei), sunt doar câteva dintre investițiile cu termen de finalizare anul 2020. „Fondurile alocate de Consiliul Județean echivalează cu bugetul de investiții al municipiului Beiuș pe un an de zile”, a precizat primarul Petru Mlendea.

20 milioane euro, investiții din fonduri europene

  Pe strada 1 Decembrie 1918, o porțiune de 2.3 km va fi reabilitată, după ce a fost inclusă în proiectul Consiliului Județean, denumit generic „Drumul Apusenilor”. Finanțarea pentru reabilitarea și modernizarea celor 65 de kilometri incluși în proiect este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Tot prin POR, municipiul Beiuș va reabilita și moderniza Piața Sanuil Vulcan și Aleea Moților (12.400.000 lei). „Proiectul tehnic se află, în acest moment, în circuitul de avizare, iar în perioada imediat următoare, vom demara procedurile de licitație pentru execuția lucrărilor, inclusiv montaj dotări, a spus edilul. Prin Programul Operațional Regional se va moderniza și dota Casa de Cultură (12.250.000 lei), și se derulează lucrări de intervenție în vederea creșterii performanței energetice la Spitalul Municipal Ep. Nicolae Popoviciu (12.600.000 lei). Prin programul Interreg RO-HU, spitalul din Beiuș va fi dotat cu aparatură pentru telemedicină (1.300.000 lei) care va permite cadrelor medicale diagnosticarea de la distanță a pacientului. 

 De asemenea, fostul ministru al sănătății, Sorina Pintea, a semnat documentele ce au asigurat spitalului din Beiuș 3.000.000 lei pentru achiziționarea unui computer tomograf performant, pus în funcțiune pe 21 aprilie. De asemenea, în curtea spitalului a fost amenajat, cu fonduri de bugetul local, un heliport.

Digitalizare în beneficiul beiușenilor

De la sfârșitul lunii mai, în Beiuș este funcțional conceptul de smart WiFi. Proiectul a fost gândit să asigure acces gratuit la internet în proximitatea școlilor, spitalului, poliției și în parcuri. „Prin programul Interreg RO-HU am asigurat finanțarea unui proiect, care să ne permită să fim în permanentă legătură cu cetățenii. O aplicație îi va permite cetățeanului să transmită, online, un document, fie că este vorba despre o petiție sau o cerere privind eliberarea unui aviz. Aplicația va genera un număr de înregistrare, dar și perioadă de soluționare, transmite primarul. Petru Mlendea spune că un alt proiect, în valoare de 21 milioane lei, depus spre finanțare pe Programul Operațional Infrastructură Mare, ce vizează forajul geotermal, se află în avizare. „În Beiuș derulăm, în total, proiecte în valoare de aproximativ 20 milioane euro, ceea ce înseamnă de 10 ori bugetul de investiții al municipiului”, a spus primarul Petru Mlendea.

Veres Diana

The post Investiții cu fonduri nerambursabile în Beiuș appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continut protejat