În dimineața zilei de marți, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor a fost informat, prin 112, cu privire la detectarea unei surse cu un nivel de radiație de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deșeuri.

Detectarea a fost realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale situate pe strada Viilor din localitatea bihoreană Chistag. Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” a notificat de urgență instituțiile prevăzute în Planul Județean de Prevenire și Intervenție în Situații de Urgență Radiologică, dar și pe prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

,,La fața locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR) – DSP și specialiști din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 și 0.69 μSv/h în partea dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h”, a transmis Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al I.S.U. ,,Crișana”. Pentru asigurarea, supravegherea zonei și intervenția operativă în cazul producerii unei situații de urgență, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2. De asemenea, la locul intervenției s-au deplasat specialiștii CNCAN, reprezentanți ai DSVSA, DADR, precum și echipaje ale IPJ și IJJ.

,,Măsurile dispuse au constat în notificarea instituțiilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situaţiei, culegerea de informaţii cu privire la natura pericolului, stabilirea și balizarea zonei de securitate şi siguranţă (30 de metri), verificarea existenţei eventualelor scurgeri de lichide, măsurarea ratei dozei, acţiuni protective pentru personalul de intervenţie, interzicerea accesului angajaților în zona balizată”, au transmis autoritățile.

În prezent, nu există niciun pericol pentru populația din zonă.

Larisa Patricia Herlaș

The post Intervenție pe o platformă industrială din Chistag appeared first on Agenția News Bihor.

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close