Mutat în sediul din strada Armatei Române, Muzeul Țării Crișurilor beneficiază de un spațiu mai multe decât generos pentru expunerea patrimoniului. Aproximativ 8.000 metri patrați de spații expoziționale, dispuse pe trei nivele, sunt în proces de reamenajare pentru a face loc celui mai modern muzeu din țară. „La etajul I vor fi expozițiile permanente ale secțiilor științe ale naturii, arheologie și o parte din istorie. Noi dorim să fie un muzeu interactiv în care vizitatorii vor putea accesa o serie de info chioșcuri, touchscreen-uri care le vor da informațiile necesare despre sala în care se află și despre exponatele Muzeului Țării Crișurilor”, a spus Aurel Chiriac, directorul muzeului.

Tunelul timpului de la etajul I

Amenajarea etajului I se face după proiectul arhitectului Wagner Péter. Profesor universitar la Facultatea de Arhitectură din Budapesta, Wagner Péter este specialistul care a elaborat un plan menit să încorporeze, într-un ansamblu omogen, caracterul distinct al fiecărei secții prezente la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor. „Provocarea la execuția acestei lucrări a fost surprinderea caracterului unitar al expozițiilor. Vorbim despre secția Științele Naturii, secția Arheologie și secția Istorie, ce vor curpinde expoziții permanente, ceea ce înseamnă că vor fi la dispoziția publicului pentru o perioadă lungă de timp. Fiecare prezintă propria structură care trebuie proiectată ca un tot unitar. Dioramele prezintă ecosisteme ce aduc în interior mediul natural în care au evoluat animalele și omul. Expoziția permanentă se va prezenta sub forma unui Tunel al Timpului la capătul căruia avem reprezentarea unei peșteri preistorice și a descoperirilor arheologice”, spune Wagner Péter.

Inaugurarea expozițiilor ar putea avea loc în luna iunie

Lucrările de amenajare a celor 3.000 metri pătrați de spații expoziționale dispuse la etajul I avansează în ritm alert. Arhitectura acestor spații a fost astfel concepută încât să includă nu doar dispunerea pereților separatori, ci și mobilierul, vitrinele și alcătuirea spațiilor expoziționale cu tehnologia aferentă. „La sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, reușim să inaugurăm integral acest etaj I. Vom inaugura o expoziție care va fi foarte interesantă pentru orădeni și bihoreni pentru că se folosesc niște tehnologii moderne: digitală și 3D. Cum dispunem de constructor, tot din acest an, încep lucrările și la etajul superior. Speranța noastră este că într-un timp nu foarte lung vom finaliza amenajarea întregului spațiu”, a spus președintele Pásztor Sándor.

Lucările la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor se execută în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21.645.912, 92 lei din care proiectarea, execuția lucrărilor la etajul I și exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este 19.325.244,94 lei.

Veres Diana

 

The post Incursiune în noul spațiu expozițional al Muzeului Țării Crișurilor appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat