S-a lansat proiectul „Reparații capitale și amenajări interioare sediu nou-Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Lucrări de amenajare incintă și amenajări speciale de muzeu”.

Peste 21 milioane lei (TVA inclus) sunt la dispoziția Muzeului Țării Crișurilor pentru reparații capitale și amenajări interioare a noului sediu, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. „Mă bucur că avem ceva diferit: am reușit să atragem fonduri europene. S-a pornit cu un credit, iar acum avem un proiect în valoare de 5 milioane euro”, a spus vicepreședintele Traian Bodea, în cadrul conferinței de lansare ce a avut loc miercuri, în sala de ședințe a Consiliului Județean Bihor. Finanțarea nerambursabilă a proiectului „Reparații capitale și amenajări interioare sediu nou-Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Lucrări de amenajare incintă și amenajări speciale de muzeu” este de 19.430.834,64 lei la care se adaugă contribuția proprie în valoare de 2.215.078,28 lei. Durata de implementare a acestuia este de 34 luni, în perioada 11.12.2017-10.10.2020. „Putem să pornim licitația pentru execuție, proiectul îl avem. Sper că licitația va dura maximum 5 luni. Avem două variante de atribuire a lucrărilor: pe module sau în asociere”, a adăugat Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Muzeu de importanță națională

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă valorificarea patrimoniului cultural prin restaurarea și punerea în valoare a Muzeului Țării Crișurilor. Peste 1000 de piese de patrimoniu se află în custodia instituției de cultură orădene ceea ce propulsează Muzeul Țării Crișurilor în topul celor mai importante din țară. „Reușim să dăm în circuit o instituție care a lipsit atât de mult din spațiul cultural regional. În cadrul proiectului avem ca obiective specifice realizarea de lucrări de amenajare a spațiului public aferent curții muzeului. Vreau să vă spun că nu vor exista tăblițe cu interdicția de a călca iarba ci dimpotrivă, va fi un spațiu cu funcție socială. Vom solicita să fim muzeu de importanță națională, nu doar regională”, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. În cadrul proiectului se vor amenaja secțiile: științele naturii, istorie și artă, se va reabilita poarta de acces, fântâna, se va construi un amfiteatru, se va amenaja spațiul verde și se va monta mobilierul urban. Conducerea muzeului speră ca până în 2020 și etajele II și III să poată fi date în folosință. „Pentru acestea am aplicat pe un proiect transfrontalier în valoare de 3 milioane euro în parteneriat cu autoritățile locale din Debrețin. Proiectul se află în faza de evaluare”, a spus Aurel Chiriac.

Veres Diana

The post Fonduri pentru reamenajare appeared first on Agenția News Bihor.

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Continut protejat