La întâlnirea ce a avut loc, săptămâna trecută, la Consiliul Județean Bihor, au participat Maria Lepădat (expert Romact), Marius Marinoff, președinte al Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor, președintele Pásztor Sándor, doctorul Gheorghe Carp, coordonatorul spitalelor din județ în perioada stării de urgență, reprezentanții unităților spitalicești din Salonta și Ștei, al Spitalului Pelican, ai autorităților locale din Marghita și Valea lui Mihai, dar și conducerea A.D.I. Ecolect, RER Vest și Eco Bihor. „Prin Administrația Fondului de Mediu, spre exemplu, până la mijlocul lunii iulie, administrațiile locale pot depune proiecte pentru refacerea iluminatului public, înlocuirea celui tradițional cu sisteme ce urmăresc reducerea cu până la 90% a consumului de energie electrică. De asemenea, în următoarele 3 luni, pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), spitalele, atât cele de stat cât și cele private, sunt eligibile pentru programe privind protejarea sănătății populației în contextul pandemiei de COVID-19”, a spus Marius Marinoff. Președintele ARMID a prezentat sistemul de management al deșeurilor infecțioase, și modalitatea de reducere a riscurilor de contaminare. „Există echipamente, finanțate prin POIM, care nu presupun incinerarea deșeurilor, ci sterilizarea și mărunțirea acestora”, a precizat Marinoff, care a amintit că România mai are la dispoziție timp până în mai 2021, să evite procedura de infringement, prin implementarea programelor de colectare selectivă. Generatoare de deșeuri infecțioase, spitalele din Bihor pot opta pentru achiziționarea unor sisteme care să permită sterilizarea și mărunțirea acestora, și predarea către operatorul de salubritate. „Spitalul Județean dorește să scape de sistemul actual. Plimbatul deșeurilor prin spital nu este o soluție. În cazul în care există posibilitatea testării aparaturii moderne, prin procedura lease to buy (închiriem în contextul achiziționării), să vedem dacă sistemul este funcțional, suntem interesați”, a precizat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean. Termenul pentru depunerea proiectelor pentru finanțarea achiziției sistemului performant este 20 septembrie.

În sprijinul autorităților locale

Implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor a fost unul dintre subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii. „În județul Bihor avem 3 operatori pentru 7 zone. Se va colecta pe 4 sau 5 fracții. Fără comunicare cu cetățenii, și cu autoritățile locale, nu există reușită. În mediul rural, comunicarea se va face din poartă în poartă”, a precizat directorul executiv adjunct al A.D.I. Ecolect, Bimbó Szuhai Tibor. Comuna Sălacea a intrat în sistemul Zero Waste, după ce, în luna aprilie 2018, Eco Bihor, Primăria Comunei Sălacea, Zero Waste România și Ave Bihor SRL au introdus proiectul pilot privind selectarea deșeurilor pe 5 fracții. „În aprilie-octombrie, a crescut rata de colectare separată la 60%. A crescut de la 3 la 64% procentul de valorificare din deșeuri menajere”, a spus Pásztai Zoltán, directorul Eco Bihor. Sistemul de colectare pe 5 fracții va fi implementat și în Valea lui Mihai. „Suntem conștienți că nu va fi ușor. Vom elimina punctele comune de colectare și fiecare va avea propriul sistem de colectare. Autoritățile locale trebuie să înțeleagă că acesta este viitorul, să creadă în acest lucru și să facă demersurile pentru a conștientiza populația. La Valea lui Mihai am aplicat o taxă specială de salubritate pentru cei care nu au contracte sau nu vor să colecteze selectiv. Fie vor plăti în plus, fie vor opta pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, a precizat Karsai József Attila, viceprimarul din Valea lui Mihai. Președintele Pásztor Sándor a spus că autoritatea publică județeană va sprijini primăriile pentru implementarea sistemelor performate de management al deșeurilor. „În județul Bihor se implementează proiectul SMID. Consiliul Județean are posibilitatea să dialogheze cu primarii și prin Agenția de Dezvoltare Durabilă. De mai bine de două decenii, edilii lucrează cu consultanți pentru elaborarea proiectelor tranfrontaliere. Vom susține, în continuare, demersurile autorităților locale pentru implementarea sistemelor de gestionare a deșeurilor”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor.

Întâlnirea de la Oradea a fost a opta, din acest an, cu reprezentanții unei administrații publice județene.

Veres Diana

The post Fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii de management integrat al deșeurilor în unități spitalicești appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat