Expoziție dedicată Romei antice, în premieră națională la Muzeul Țării Crişurilor

Expoziția ,,Roma antică. Civilizație și grandoare. Tehnologie civilă şi militară”, premiată de către președintele Italiei cu medalia de aur pentru inovație culturală, va ajunge și în Oradea, la Muzeul Țării Crişurilor.

În data de 12 martie, de la ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor va avea loc vernisajul expoziţiei ,,Roma antică. Civilizație și grandoare. Tehnologie civilă şi militară”, aflată în premieră în România. ,,Expoziția este rezultatul unei colaborări cu Niccolai Teknoart SNC din Florenţa (Italia), colaborare care a început acum un an, când la Muzeul Ţării Crişurilor s-a organizat expoziţia <<Maşinile>> lui Leonardo da Vinci”, a declarat directorul Aurel Chiriac.

„Maşinile” familiei Niccolai prezentate la Muzeul Ţării Crişurilor au fost înfăţişate pentru prima dată publicului în 2010, la Roma, într-o expoziție intitulată ,,Mașina – Tehnologia în Roma Antică”, ce a fost premiată de către președintele Italiei cu medalia de aur pentru inovație culturală. ,,Motivaţia relevată de presa şi televiziunile vremii a evidenţiat faptul că se încearcă <<un nou mod de a prezenta istoria>> prin apelul la, în cazul Romei Antice, reconstituirile realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte şi texte autentice (tratatul lui Vitruviu) aflate în muzee din Italia, arată conducerea Muzeului.

Reconstrucția acestor modele a fost posibilă datorită studiului tratatului lui Vitruviu (arhitect și inginer roman din secolul I î.e.n, contemporan al lui Cezar și Cicero), ,,De Architectura”, în care se găsesc pasaje dedicate construirii zidurilor unei cetăți, apeductelor, utilităţii științei și, în sfârșit, construcției de mașini pentru uz civil sau militar. Gabrielle Niccolai, în catalogul expoziţiei de la Roma, arată: „Interesul meu pentru această temă a început în anii 1990, când am produs prototipuri, la scară, de mașini antice pentru a reconstitui modele care să fie fidele <<maşinilor>> din perioada respectivă. În prezent, numărul mașinilor construite – incluzând aici cele după Leonardo da Vinci, Arhimede etc. – se ridică la aproximativ cinci sute, toate realizate cu meticulozitate din materialele epocii: lemn, fier, pânză, frânghii și bronz. Dezvoltarea tehnologiei informatice și software din ultimii ani ne-a permis să îmbunătățim și să elaborăm desenele noastre originale, reproducându-le la scară, creând astfel <<mașini>> din Antichitate funcționale (…)”.

Istorie și artă

Expoziţia acoperă o epocă fascinantă din istorie, pornind de la victoria triumfătoare a lui Caius Iulius Caesar asupra galilor, moment care a provocat transformarea Romei dintr-o republică într-un puternic imperiu. Pe lângă ingeniozitatea militară pe care obiectele expuse o reflectă în detaliu, perioada Imperiului Roman a fost caracterizată și de construcțiile ample şi de inovația tehnică la scară largă, care au adus o bunăstare fără precedent chiar și în colțurile îndepărtate ale Imperiului.

,,Obiectivul expoziţiei coincide cu cel al autorilor acestor interesante reproduceri, anume de a crea un spațiu în care vizitatorul să poată înţelege principiile mecanice care guvernează funcționarea <<maşinilor>> reconstituite. Astfel, se asigură o înțelegere mai profundă a conceptelor și aplicațiilor practice ale mașinilor din Antichitatea romană, care sugerează paralele cu lumea tehnologică modernă de astăzi”, a explicat Chiriac.

Potrivit conducerii Muzeului Țării Crișurilor, expoziţia este potrivită tuturor categoriilor de public, dar mai ales elevilor, deoarece cuprinde şi obiecte interactive (arcul de triumf, mozaicul, abacul, angrenajul autoblocant, angrenajul cu roţi dinţate), fiind însoţită, de asemenea, de explicaţii şi de prezentări 3D ale unor obiecte expuse, precum şi de un film despre Imperiul Roman.

Larisa Patricia Herlaș

The post Expoziție dedicată Romei antice, în premieră națională la Muzeul Țării Crişurilor appeared first on Agenția News Bihor.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.