Vadu Crișului, județul Bihor, 24 de ore de la marea zarvă.

In pofida campaniilor care promovează toleranța și nediscriminarea, tiparul de gandire al majoritatii vădanilor pare să nu fi suferit modificări majore – rromii sunt vinovați ab initio, fără să mai fie nevoie de dovezi.

De mici, copiii sunt educați în acest spirit, dacă nu explicit, măcar implicit, prin asocierea cuvantului țigan cu tot felul de rele – “ești țigan” i se spune copilului atunci când cere ceva prea insistent, când șterpelește ceva sau când e murdar. E firesc ca el să aplice apoi același tipar în relația cu ceilalați copii și, apoi, ca adult.

Ața se face că și în cazurile fericite în care ajung la școala, copiii rromi iau acolo și primele lecții de umilire, discriminare și înrăire.
Nimeni nu poate nega că foarte mulți dintre români sunt într-adevar cerșetori, hoți și murdari. Este posibil ca procentul romilor care suferă de aceste “boli” să fie mai mare decât cel al românilor cerșetori, hoți sau murdari, care nu lipsesc nici ei, să fim cinstiți.

Dar mă îndoiesc că este vorba despre o problemă genetică. Dacă românii admit o astfel de etichetare în privința romilor, trebuie să o admită și atunci când ea li se aplica lor inșiși in Europa Occidentală. Un recent studiu arată că 64 la suta dintre italieni, spre exemplu, nu ne agrează (studiul nu confundă românii cu rromii, care sunt o categorie separată). De altfel toate teoriile rasiste s-au dovedit în timp falimentare și extrem de periculoase.

În urma controversatului refuz de a fi testați în masă, rromii din vad au ajuns ținta unor acuzații foarte grave și răutăcioase. Acest sentiment xenofob, rasist și de intoleranță înfipt adânc în inimile multor vădani s-a accentuat și dezlănțuit pe fondul actualei situații de criză ce cuprinde România.

Vadu Crișului, un sat multicultural și multietnic, are o comunitate de maghiari puțin mai mare ca cea de rromi, care beneficiază la rândul ei de aceleași drepturi sau chiar mai multe.

Dacă situația era suprapusă peste comunitatea de unguri, oare comentariile persoanelor deștepte, frumoase și albe erau la fel de acide?

Nu o să ne omoare CORONAVIRUS, o să ne omoare RĂUTATEA, Prostia, Indiferenţa, Incultura.

Toată lumea e stresată de viruşi, când de fapt cei mai periculoși viruși, microbi – trăiesc în capul și în sufletul multora dintre noi. Despre asta trebuie sa ne îngrijoram.

Comentarii (10)

 • Ilu Juhász

  Această postare tocmai a întărit xenofobia, pe care “scriitorul anonim” o disprețuiește atât de mult. Mă întreb, totuși, ce caută o asemenea postare subiectivă într-o “revistă locală de informare”, care se presupune a avea ca scop informarea cetățenilor, intr-un mod obiectiv? Data viitoare, vă rog, aveți grijă să vă asigurați că mâinile vă sunt curate înainte de a arăta cu degetul. Cetățenii comunei nu sunt în nici un caz revoltați de etnia persoanelor afectate, ci de incompetența autorităților locale.

 • Vlad Andrada Paula

  Și din nou le luați apărarea după ce ne pun viața în pericol cu focarul lor !

 • Róbert Károly Varkucs

  In primul rând nu am fi reacționat ca ei… deci…

 • Cornel Muresan

  Nu este nici o discriminare în Vadu crisului, multi țigani au lucrat in străinătate unde s-au comportat civilizat, problema este de ce în țară ignora toate legile sfidează pe toată lumea

 • Ioan Kovacs

  Dragi Vadani, romii fac parte din viata noastra de zi cu zi. Situatia actuala trebuie tratata cu profesionalism si fara ura. Din pacate statul roman nu a reusit sa integreze aceasta comunitate, si mai rau de atat au fost abandonati ca si cum nu ar mai fi nici o solutie. Rezultatele nu vor aparea niciodata daca nu reincepem programe de integrare fie ele dupa modelul european ori solutii luate de consiliul local, de pe masa caruia nu ar trebui sa sa lipsesca acest subiect. Haideti sa ne intrebam noi Vadanii, ce am facut fiecare dintre noi ca sa facem situatia mai buna? Daca noi nu facem nimic sa ne fie noua mai bine in comunitate, credem ca vor venii altii sa ne rezolve problemele?

 • Administrator

  Foarte bine spus! Respect!

 • Florentin Stoica

  Hai sa vedem totuși cine sunt administratorii acestui blog, ca să știm cu cine stăm de vorbă, nu cred că ar trebui să fie un secret, asta dacă nu cumva le-o fi rușine.

 • Flavia Daria Lorena

  Spui ca noi cei,,albi și frumoși” ii batjocorim la scoala.Cati dintre ei au fost la scoala? In 5-8 aveam 3 in clasa. Nici in ziua de azi nu știu cum arată.

 • Minodora

  😂😂😂😂
  Cine a scris articolul asta, nu cred ca a locuit vreo secunda în Vad… Sau dacă a trăit, sigur a trăit într-o bula.
  Auzi…comunitatea nu face nimic pt ei!! …cati dintre ei frecventează școala?Nu știu sa li se fi refuzat acest drept și totuși…lipsesc de la școala dar beneficiază de alocații.
  De ce nu merg la munca?
  De ce țiganii din Aleșd au lucrat ani de zile la Melania? Țiganii din Ineu vin în Oradea sa lucreze,unii chiar sunt mici antreprenori.
  Ați văzut vreun țigan din Vad care sa fie angajat???
  Nu, cu toții așteaptă ziua când primesc ajutorul social plătit din banii noștri!
  PS:ca să publici un comentariu trebuie sa lași adresa de e-mail și nume obligatoriu… Și totuși autorul e anonim. 😱

 • Administrator

  Auorul nu este anonim! Dacă ați avea un pic de interes, ați verifica secțiunea “despre”!

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat