Președintele și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor s-au întâlnit, luni, cu reprezentanții UAT-urilor de pe Valea Crișului pentru a discuta despre posibilitatea extinderii rețelei de gaz și înființării unei noi distribuții.

TRAIAN BODEA, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „Este un mare avantaj și o necesitate maximă pentru județul Bihor să avem aceste rețele duse la consumator. Lemnul nu mai este o soluție, este clar. Va fi prioritatea numărul 1 a României în următorii ani și, și a noastră a conducerii Consiliului Județean. Ne vom implica maxim, pentru a ajuta  comunele, UAT-urile să se asocieze pe zona de Beiuș, Aleșd, Marghita în așa fel încât să putem să avem proiecte comune pentru introducerea rețelei de gaz.”

La întâlnirea de la Aleșd au participat reprezentanții a 15 primării de pe Valea Crișului pentru a dezbate posibilitatea constituirii unei forme de asociere. Câteva localități din zona Aleșd au demarat deja procedura de constituire a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, iar după întâlnirile din anul 2016 cu reprezentanții Distrigaz și Transgaz, au fost realizate studiile geo și ridicările topografice.

IOAN TODOCA, primar, Aleșd: „Am început deja. Avem și Statutul și Actul Constitutiv, inclusiv rezervarea de nume dar doar pe Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd, dar vor aderara și restul comunelor, vor face Hotărâri de consiliul și atunci suntem avansați și cu treaba aceasta. Chiar și o rezervare de denumire durează 60 de zile.”

Consiliul Județean Bihor se va implica în cofinanțarea studiului de fezabilitate privind extinderea rețelei de gaz.

PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Noi ne-am luat angajamentul astăzi, că vom cofinanța acel studiu de fezabilitate care se va depune la sediul Transgaz pentru a grăbi această lucrare fiindcă, am calculat înainte, la aproximativ 12 km de Aleșd suntem cu conducta principală. Speranța noastră este că în timp scurt, sperăm că într-un an de zile, un an jumătate, dorim să ajungem cu conducta la Borod.”

Seria întâlnirilor cu reprezentanții primăriilor din Bihor a început, în urmă cu două săptămâni, la Beiuș.

PETRU MLENDEA, primar, Beiuș: „În condițiile în care Consiliul Județean se implică, va intra în această asociație, va fi mult mai eficientă pentru noi, pentru zona Beiuș, ca să zic așa. Există speranța fondurilor pe PNDL și am pornit inițiativa de la Beiuș pentru a crea, o dată, locuitorilor beiușeni o alternativă.”

Până în luna decembrie, reprezentanții UAT-urilor vor depune la Consiliul Județean Bihor Hotărârile de Consiliu Local ce vor cuprinde aderarea la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, iar până în iunie 2019, studiile de geodezie și ridicările topografice.

Veres Diana

The post Constituire A.D.I. pe Valea Crișului appeared first on Agenția News Bihor.

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat