În cadrul concertului simfonic programat, joi seara, în sala „Enescu-Bartók”, instrumentiștii și corul Filarmonicii orădene, vor prezenta Concert nr. 1 pentru vioară și orchestră în fa diez minor, op. 14, H. Wieniawski,  Ruslan şi Ludmila – uvertura, de M. I. Glinka și Simfonia I în do minor, op. 68, de J. Brahms. Invitații serii vor fi dirijorul Romeo Rîmbu, alături de solista Diana Jipa.

 

A dirijat 1.000 de concerte pe patru continente

Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În ipostaza de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei “Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995 a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara.

A dirijat peste 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române). Punând în valoare creaţia compozitorilor care au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra- imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri INEDITA şi AGORA.

În acorduri de vioară

Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp după aceea o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România. A urmat cursurile de licenţă şi de master a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti . A concertat alături de filarmonicile din Iași, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea, precum şi cu Orchestra de Cameră „Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, Cork Fleischmann Symphony Orchestra, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud, Polonia, Norvegia, Coreea de Sud, Mexic, Cuba și China.

În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. A fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Muzicii Româneşti – ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi în anul 2012 şi Festivalul Internațional „George Enescu” – ediția a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene. A absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast.

Alături de pianistul Ștefan Doniga, Diana Jipa a susținut, în ultimii doi ani, peste 100 de concerte și recitaluri. Activitatea celor doi muzicieni include turnee naționale precum „Un secol de muzică românească”, „Orchestra UNIREA leagă orașele Unirii” și „LIPATTI – compozitorul, înregistrări în premieră”, „Doamnele muzicii românești” – acestea două din urmă fiind proiecte care au cuprins, de asemenea, și înregistrarea în Studioul de Concerte MIHAIL JORA al Societății Române de Radiodifuziune a materiale discografice. Printre turneele internaționale ale celor doi se numără „Intermeridian”, „Violin Star”, precum și „Romania Universalis”, turneu care s-a desfășurat în 6 țări de pe 3 continente, dar și în 10 orașe din România. Proiectul cultural „Toți pentru România”, realizat în parteneriat cu 18 instituții de învățământ și cultură din țară, desfășurat pe 15 ianuarie în 6 orașe cu ocazia Zilei Culturii Naționale, i-a implicat pe cei doi muzicieni într-un maraton de 4 recitaluri în 3 școli de muzică din București și la Muzeul Național „George Enescu”.

Pentru săptămâna viitoare conducerea Filarmonicii Oradea anunță o serată muzicală pe acorduri de Beethoven, Mozart și Mendelssohn-Bartholdy. Vor fi invitați dirijorul Andrea Barizza și solistul Fülei Balázs.

 

Agenția NewsBihor

 

The post Concert de 5 stele la Filarmonica Oradea appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat