Colonia de rromi din Vadu Crişului, pusă oficial în carantină

Joi seară, la ora 19.00, colonia de țigani din Vadu Crişului a fost pusă oficial în carantină. Decizia a fost luată la propunerea autorităţilor judeţene, după ce rezultatele testării au indicat un grad mare de infectare a populaţiei rome.

„Măsura a fost propusă de Prefectură şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a fost aprobată de comandantul acţiunii (n.r. – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat) şi de mininstrul de Interne (n.r. – Marcel Vela)”.
Potrivit prefectului, decizia de plasare în carantină a coloniei de romi din Vadu Crişului a fost propusă de autorităţile judeţene în baza testării comunitare, aplicată în premieră în România, la finele săptămânii trecute.

După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv, să trecem la carantinarea acestei comunități. Au fost făcute 9 teste tip pooling, pe 9 eşantioane de localnici, şi 10 teste individuale. În ce priveşte testele pooling, în 6 rezultatele au indicat prezenţa infectării cu coronavirus, la fel şi în 5 teste individuale. Acest lucru înseamnă că avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%.

”Dacă vor fi persoane simptomatice, vor fi extrase și internate”

Într-o declarație de presă dată publicității joi seară de Prefectura Bihor, prefectul Dumitru Țiplea explică ce presupune carantinarea comunității de romi din Vadu Crișului.

„După hotărârea Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență s-a întocmit planul de acțiune iar începând de astăzi, acea colonie de romi care totalizează 470 de persoane este carantinată și va intra în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică prin Spitalul Orășenesc Aleșd”, a spus Țiplea.

Ce presupune carantina unei comunități? „În primul rând intrările și ieșirile din comunitate sunt păzite strict de către poliție și jandarmerie, nu se iese nu se intră; se monitorizează din punct de vedere al sănătății continuu starea întregii comunități și se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deșeurilor; la un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune și va considera DSP, un număr de persoane vor fi testate pentru a se vedea în ce stadiu este acea comunitate. Dacă vor fi persoane simptomatice vor fi extrase și internate în Spitalul Municipal”, a explicat prefectul de Bihor.

Vezi mai jos declarația integrală a prefectului Dumitru Țiplea – pentru BIHOREANUL

 

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.