Șefii Inspectoratelor Teritorial de Muncă, al Poliției de Frontieră dar și al Comisariatului Gărzii de Mediu au prezentat, în ședința de miercuri, a Colegiului Prefectural, rapoarte de activitate pentru anul 2019.
Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Marius Rotar, a prezentat o informare cu privire la măsurile luate de instituție în domeniul combaterii muncii fără forme legale, dar și modul în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă în instituțiile de administrație publică. Potrivit acestuia, inspectorii de specialitate au realizat, anul trecut, 3.940 de controale finalizate cu 6.876 de sancțiuni contravenționale. Au fost aplicate 561 de amenzi în valoare de 7.500.000 lei. „Din această sumă, 6.000.000 lei au fost amenzi care au vizat munca la negru. Se menține un trend care nu produce surprize neplăcute în ceea ce privește numărul de contracte active, aproximativ 200 mii. Anul trecut a crescut sensibil, cu câteva sute, numărul angajatorilor”, a precizat Marius Rotar. Șeful ITM Bihor a admis că politica europeană pune accent pe securitatea și sănătatea în muncă, iar scopul acțiunilor derulate, anul trecut, de inspectori a fost asigurarea condițiilor optime pentru ca angajații să își desfășoare activitatea.
A crescut numărul migranților pe frontiera verde
Chestorul Marin Bondar a prezentat, în Colegiul Prefectural, o analiză a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea. Potrivit acestuia, anul trecut, autoritățile au descoperit pe frontiera verde, 1.581 migranți, cu 386 mai mulți decât în 2018. Și traficul de țigări este în creștere. 534.000 pachete de contrabandă au fost descoperite de polișitii de frontieră, în 2019, în condițiile în care în 2018, au fost descoperite puțin peste 28.000 pachete de țigări. La frontieră a crescut, anul trecut, cu 15%, traficul de călători, în punctele de trecere a frontierei fiind înregistrate 17.500.000 de persoane. Cu 9% a crescut traficul mijloacelor de transport, în punctele de trecere înregistrându-se 6.700.000 de autovehicule (numărul automarfarelor care au tranzitat vămile din Bihor și Arad a crescut la 2.000.000).
În ședința prezidată de prefectul Dumitru Țiplea și subprefecții Fenesi Tibor și Horia Carțiș a fost prezentat și un raport privind starea de salubrizare a localităților din județ. Potrivit comisarului Mihai Togor au fost înregistrate deficiențe privind colectarea selectivă în mediul rural. 26 de unități administrativ teritoriale nu au implementat sistemul de colectare selectivă și deși în 75 de UAT-uri acesta a fost implementat, doar în 44, sistemul este funcțional. În 70 de localități, angajații Comisariatului Gărzii de Mediu au descoperit 224 de depozitări ilegale de deșeuri.
Veres Diana
The post Bilanț de activitate prezentat în ședința Colegiului Prefectural appeared first on Agenția News Bihor.