Larisa şi George Hoţopan au lăsat confortul vieţii de la oraş pentru liniştea unui sat din munţii Apuseni, unde, cu multă muncă şi ambiţie, au reuşit să construiască propriul lor colţ de rai. În 2015 au demarat un proiect deosebit prin care atrag mulţi turişti dornici să descopere satul Coleşti şi împrejurimile acestuia.

 

NewsBihor:  Împreună cu familia ați ales să lăsați agitația orașului și să vă mutați în Colești. Cum ați găsit acest colț de rai și ce anume v-a determinat să rămâneți aici?

George Hoţopan:  Tot timpul ne-am dorit să locuim într-un sat de munte retras unde să fie linişte şi să ne bucurăm de fiecare anotimp. Iniţial voiam să ne mutăm în satul vecin dar între timp am găsit o casă de vânzare şi ne-am stabilit aici.

NewsBihor:  V-ați acomodat repede cu noua viață?

George Hoţopan:  Consider că ne-am adaptat repede la stilul de viaţă de la ţară. La scurt timp după ce ne-am mutat aici, ne-am cumpărat două văcuţe, pui, porci, iepuri, defapt am pus pe picioare o gospodărie. Aşa am reuşit să facem şi să trăim cum am visat.

NewsBihor:  Cum arată o zi de muncă pentru dumneavoastră?

George Hoţopan:  În momentul de faţă nu mai avem animale, în afară de patru mieluţi şi douăzeci de găini. Încercăm să colectăm de la locuitorii satului cât mai multe produse, să le procesăm şi să le punem pe masa celor de la oraşe. O zi de muncă înseamnă să alergăm şi să alergăm cât mai multe şi mai bune produse.

NewsBihor:  Dețineți o afacere în care gustul și proveniența materiei prime sunt deosebit de importante. Oferiți-ne mai multe detalii.

George Hoţopan:  Prin proiectul ,,Muma Codrului” încercăm să demonstrăm că satele româneşti nu au murit, într-adevăr, sunt puţin ,,bolnave” dar pot fi salvate. Noi încă nu am salvat Coleştiul dar consider că suntem pe drumul cel bun. Anul trecut, prin acest proiect, în satul nostru au intrat aproximativ 200.000 ron iar pe această cale tuturor celor care ne-au acordat încrederea lor.

NewsBihor:  Sunteți ajutați de localnici în bussines? Sunt implicați?

George Hoţopan:  La început erau puţin sceptici dar acum lucrurile s-au schimbat şi colaborăm cu mai multe familii şi le mulţumim pentru acest lucru.

NewsBihor:  Aţi călătorit la Bruxelles pentru a înțelege mai bine cum putem îmbunătăți și prioritiza dezvoltarea satelor din România. Povestiți-ne puțin despre acest proiect.

George Hoţopan:  Nu îmi place să fac politică dar am observat că dacă nu ne implicăm mai mult nu vom reuşi să facem nicio schimbare. În urmă cu un an am făcut acest pas timid pentru că nu cunosc foarte bine acest domeniu. Am fost responsabil pe mediul rural iar vizita de la Bruxelles a avut ca şi scop cunoaşterea mecanismelor de funcţioanare al instituţiilor europene şi o mai bună înţelegere a lor. Din păcate după această vizită mi-am dat seama că la nivel naţional nu suntem informaţi nici măcar 50% din ceea ce se întâmplă acolo iar noi, aici, avem impresia că ei se folosesc de noi doar că ei suntem defapt şi noi.NewsBihor:  Ce înseamnă satul Colești pentru dumneavoastră?

George Hoţopan:  Cel mai simplu spus, Coleştiul înseamnă pentru mine acasă.

NewsBihor:  Care sunt planurile de viitor?

George Hoţopan:  Îmi doresc să văd în satul meu o fermă mare de bivoli. În rest, vreau să ne treacă pragul cât mai mulţi oameni pentru a le arăta ce am descoperit şi noi aici şi care a fost motivul pentru care am rămas. Trebuie să vii aici pentru a simţi magia locului.

 

Agenţia NewsBihor

 

 

 

The post Au renunţat la agitaţia oraşului pentru liniştea din satul Coleşti appeared first on Agenția News Bihor.

Articol creat de Agentia News Bihor ... vezi detalii

Încă nu s-au făcut comentarii.

Lasă un răspuns, comentariu sau sugestie direct cu contul tău de Facebook, Twitter, Google+

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
error: Continut protejat